Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handeln laddar upp för orienteringsfest

Extra öppet i city och gratis shoppingbussar varje timme till Marieberg den tävlingsfria dagen. Handeln i Örebro är beredd när tiotusentals orienterare invaderar stan den närmaste veckan.

Annons

– Hoppas bara att förväntningarna är realistiska och inte för stora. Det är ett oerhört brett utbud som väntar O-ringens besökare på fritiden, säger tävlingens generalsekreterare Inge Blomberg.

Tidigare arrangörer kan vittna om att orienterarna kommer till O-ringen med plånböckerna välfyllda.

– Jag minns fortfarande O-ringen i Hallsberg för tio år sedan. Då var det invasion här, inte minst under den tävlingsfria dagen, berättar Magnus Pojen, som äger och driver fyra McDonalds restauranger i Örebro.

– Vi har laddat med extra personal och extra varor, så vi är väl förberedda.

– Jag skulle tro att vi fördubblar omsättningen under den tävlingsfria dagen nu när Örebro är centralort.

– Totalt räknar vi med en försäljningsökning på 30-40 procent under hela veckan jämfört med samma tid i fjol, fortsätter Magnus Pojen.

Tongångarna är de samma både i city och Marieberg.

– Vi kör gratis shoppingbussar i skytteltrafik varje timme mellan O-ringenstaden och Marieberg nästa onsdag och erbjuder dessutom gratis barnpassning, berättar Håkan Jacobsson, centrumchef i Marieberg Galleria.

– Vi var också med när tävlingen arrangerades i Hallsberg för tio år sedan och hade då väldigt, väldigt höga besökssiffror, fortsätter han.

Trots värmeböljan har kunderna strömmat till gallerian söder om Örebro i sommar.

– Vi har vår näst största omsättning i juli. Bara december är bättre, förklarar Håkan Jacobsson och berättar att gallerian räknat in 16 000–17 000 besökare vissa vardagar. Med andra ord som en hyfsad lördag.

Även butikerna i city jagar kunder med karta och kompass. I programtidningen vimlar det av erbjudanden. Krämaren och ombyggda Träffpunkt i City erbjuder till exempel extra kvällsöppet både lördag och tisdag.

– För oss är det jättepositivt att invigningen flyttats från Slottet till Stortorget, säger Linnea Fennhagen, centrumledare för Träffpunkt och Krämaren.

– Nu kommer deltagarna som bor i O-ringenstaden att passera oss både till och från invigningen.

– Sommaren är vår högsäsong, säger Ronny Karlsson, säljare på Stadium outlet på Aspholmen.

– Förra sommaren var enorm tack vare alla norrmän och det ser jättebra ut även i år. Men O-ringen blir något extra. Jag tror hela stadens köpmän väntar och vi har ju sånt sortiment som kan locka orienterare, tillägger han.

Mer läsning

Annons