Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här ska 20 000 orienterare samlas

– Nu är vi snart inne i den riktiga arbets-fasen.
Orden är Lars-Åke Larssons och avser förvandlingen av det som i dag är ett maskrosfält till en orienteringsstad.

Annons
Ansvariga för Oringen etapperna i Östansjö: Torbjörn Andrén, Lars-Åke Larsson och Kirsi Aronsson.

I bortåt två år har planeringen för de två etapper av O-ringen som ska avgöras i Östansjö pågått. Nu är det ganska precis två månader kvar innan Östansjös ordinarie 1 000 invånare får tillfälligt besök av bortåt 20 000 orienterare.

Karavaner

– Det mesta Östansjöborna kommer att märka är väl att orienterare kommer att gå i karavaner från parkeringarna norr om järnvägen till tävlingsområdet, tror etappchefen

Kirsi Aronsson, på OK Tisaren.

Dessutom kommer hastigheten genom samhället begränsas till 30 kilometer i timmen under tävlingsdagarna och många bussar kommer transportera tävlande från boendet inne i Örebro till Östansjö.

Tältstad byggs uppTävlingsområdet kommer vara kring Dovra sjöar med start och mål i sydvästra delen av samhället, vid Tystingegatan. Där ska det byggas upp en tältstad med servering, sportartiklar, duschar, sjukvårdstält, målfållor och resultattavlor.

– Tre dagar innan tävlingarna får vi de tält som vi ska använda. Då blir det intensivt. Vi har sagt att vi kommer att behöva 30 personer för att få upp tälten, säger Lars-Åke Larsson, som är el- och byggchef för de två etapperna.

Under tävlingsdagarna kommer frivilliga från OK Tisaren också att ansvara för försäljning på plats och vara parkeringsvakter.

– Dessutom kommer vi att ha ett stort gäng ute i skogen som vaktar kontrollerna, säger Torbjörn Andrén, biträdande etappchef.

Många kontrollerOch det kommer vara många kontroller eftersom det kommer att tävlas på bortåt 140 olika banor.

Jobbet med att ta fram kartor och tänka ut var kontrollerna ska ligga har varit ett långt och mödosamt arbete.

Det inleddes för snart ett år sedan då marken kring sjöarna traskades igenom för att se var kontroller lämpligen kan placeras. I helgen gjordes de sista finjusteringarna av banorna.

När alla tusentals löpare ställer om kompassen och inriktar sig på etapp fyra fortsätter jobbet i Östansjö. Alla tält ska snabbt ner för de ska in till Örebro och den femte etappen vid universitet.

Jobbet med att ordna orienteringens årliga fest tycks i dagsläget flyta på bra och på OK Tisaren är man nöjd.

– Det är en kanonfin orienteringsterräng här uppe. Det vet vi som brukar vara här. Det blir jättebra, med svåra och tuffa banor, tror Kirsi Aronsson två månader innan starten.

Mer läsning

Annons