Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjärnornas kamp i Karlskogas skogar

Karlskoga får celebert besök på söndag. När den första etappen av O-ringens precisions-orienteringsklass, Pre-O, avgörs vid Aggerudsudden finns en svensk regerande världsmästare på plats.

Annons
Bengt-Eric Karlsson, Hans-Eric Jansson och Leif Johansson.

–Det blir en kamp mellan intellekten, säger Hans-Eric Jansson.

O-ringen, etapploppet över fem dagar som är världens största orienteringstävling, avgörs i år i Örebro och Karlskoga.

Karlskogaklubben OK Djerf har fått uppdraget att arrangera precisionsorienteringen, där drygt 100 orienterare kommer att tävla i tre klasser.

Första etappen avgörs nere vid Aggerudsudden, där ledarna i klubben den här morgonen finslipar alla detaljer.

Kapar grenar som sitter i vägen, repeterar tävlingsförfarandet, ser till att stigen klarar av både rollatorer och rullstolar.

–Welcome to the time control, säger Bengt-Eric Karlsson till en kvinna som får låtsas vara tävlande.

Precisionsorienteringen har funnits med på O-ringens program sedan 1986, men har först under 2000-talet vuxit sig stort även utomlands.

2004 anordnades det första VM:et och 2008 det första EM:et.

Tävlingsformen kom från början till för att ge handikappade en chans att orientera, men nu för tiden kan vem som helst ställa upp.

Damer och herrar tävlar i samma klass, liksom löpare med och utan handikapp.

Orienterarna får, precis som vanligt, en karta vid starten, men istället för att hitta kontrollerna i skogen gäller det att följa en enkel slinga och vid varje kontrollstation lista ut vilken kontroll som är rätt.

Vid varje kontroll på kartan sitter nämligen en handfull kontroller i verkligheten – och det gäller att från en given punkt avgöra vilken som sitter på exakt rätt plats.

Och det är komplicerade uppgifter som ska lösas endast med hjälp av kartan och kontrollbeskrivningen.

– På varje liten punkthöjd finns tolv möjliga placeringar av en skärm. Det gäller att använda all information man har, och vi sätter givetvis de andra skärmarna så att de ska luras så mycket som möjligt.

– Det är meningen att det ska vara svårt, det blir en kamp mellan intellekten, säger Hans-Eric Jansson som är banläggare på den första etappen.

Specialisterna är extremt skickliga och prickar allt som oftast alla rätt.

Därför förekommer alltid en eller ett par tidskontroller, vid lika många rätt vinner orienterarna som har kortast tid där.

– Förra året var det en som löste tre tidskontroller på totalt sex sekunder, så snabba är de, berättar Hans-Eric.

OK Djerf fick uppdraget att arrangera O-ringens precisionsorientering förra våren, och eftersom ingen i klubben hade någon erfarenhet av att varken arrangera eller tävla i grenen har ledarna fått snabbutbildas.

- Därefter började vi titta på tänkbara områden, och sedan reviderade vi kartan. Skalan är femtusendel, och är en sten en millimeter fel på kartan gör det fem meter i verkligheten. Det gör en stor skillnad när detaljerna är så viktiga, säger Hans-Eric.

– Vi har hela tiden bollat med bankontrollanten Rolf Karlsson. Han var med och valde ut områden, och sedan har han synat varje enskild kontroll.

I elitklassen kommer ett 60-tal tävlande till start, och det är gott om profiler.

Eller vad sägs om ett drygt tiotal som deltog på förra årets VM, stora delar av det svenska landslaget, ryssar, italienare, danskar, norrmän – och en japan som åkt ända hit bara för tävlingen.

Men allra mest stolta är arrangörerna över att svenske regerande världsmästaren Lennart Wahlgren är på plats.

– Han efteranmälde sig i förra veckan. Det är jättekul att han kommer.

Mer läsning

Annons