Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I kväll intar eliten centrala Örebro

Glöm skog och långa sträckor. I kväll intar orienterarna Stadsparken i centrala Örebro för O-ringens tredje etapp. En utmaning både för arrangörer och löpare.– Det som kanske skiljer vår bana från andra är att man springer i både park och tätbebyggt område, säger tävlingsledaren Hasse Melin.

Annons

Tillsammans med tio medhjälpare ägnade han i går dagen åt de sista förberedelserna. I dag avgörs sprintorienteringen i centrala Örebro inför tusentals åskådare. Om inte regnet spelar tävlingen ett spratt.

– Nej då, jag tror på sol och 25 grader och hoppas på 5 000 till 10 000 åskådare, säger tävlingsledaren Hasse Melin.

Skid- och biltävlingar är några av de sporter som redan letat sig in i stadsmiljö. Och just att tävlingen går av stapeln långt från skogen tror Hasse Melin har betydelse för intresset.

Tillfälle för vanligt folk

– Klart att det blir mer spännande. Vanligtvis är det mest orienterare som står i publiken, så det här är ett tillfälle för vanligt folk att se vad vi håller på med. Det blir en större möjlighet att få människor intresserade av orientering, säger han.

80 herrar och 80 damer står på startlinjen när loppet drar igång i kväll. Starten går från parken och sedan ska löparna ta sig genom 20 kontroller (19 för damerna) och gå i mål på scenen inför storpublik. Förutom parkmiljö finns det kontroller även i Wadköping.

– Det blir en extra krydda att få springa in i gränderna där. Annars så kommer det finnas kontroller i allt från träd till husknutar. Eftersom parken består av mycket höga häckar och träd som skymmer, så kommer det nog innebära mycket svårigheter för de tävlande. Det gäller att vara väldigt fokuserad, säger Hasse Melin.

Filade på detaljerFörberedelserna har pågått ända sedan i vintras. I går filades det på de sista detaljerna, bland annat på den provisoriska bro över Svartån som löparna ska ta sig över under loppet. Med många människor på liten yta ökar också olycksrisken.

– Vi funderar på att lägga någon sorts gummimatta på de hala ställena om det regnar. I och med att det blir så mycket folk är det klart att det finns ett riskmoment, men vi har 80 funktionärer som ska försöka se till så att det inte händer något, säger Hasse Melin.

Att kvällens etapp har förutsättningar för att bjuda på dramatik råder det således ingen tvekan om. Koncentration krävs från både publik och löpare.

– Sprint handlar om så mycket snabba beslut så det gäller att hänga med. Varje liten miss kostar tid så det handlar om att koncentrera sig, säger Hasse Melin och fortsätter:

– Man kan inte tveka på något vägval, då är det bättre att köra på det man tänkt från början. Skulle man ångra sig och byta väg förlorar man många sekunder.

Hoppas på Beata

Vid sex-tiden drar huvudtävlingen i gång i Stadsparken. Hasse Melin hoppas få tid att njuta av lite sprintorientering även om kvällen lär bli intensiv.

– Några löpare ska jag väl hinna få se. Jag hoppas såklart på Beata Falk. Det hade varit kul med en svensk framgång, men det har ju gått sådär på slutet. Mitt segertips blir nog Simone Niggli på damsidan och Fabian Hertner på herrsidan, säger Hasse Melin.

Mer läsning

Annons