Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Kan bli lika bra som de bästa – eller bättre”

Om en knapp månad börjar EM i orientering i Portugal. Lilian Forsgren åker dit för att jaga en VM-plats.
– Hur det går i EM avgör om det blir ett VM för mig också, säger Hallsbergs-löparen, som är på väg att på allvar etablera sig i landslaget.

Annons

I takt med att orienteringssporten sprider sig i världen blir också säsongen längre. De senaste åren har världscup- tävlingarna börjat redan i januari eller februari.

I år startade världscupcirkusen för snart två veckor sedan, med tävlingar nära turistorten Kemer i Turkiet.

Lilian Forsgren gick galant vidare från kvaltävlingen där hon kom femma i ett kval som dominerades stort av de svenska löparna i damklassen. Lilian var tredje bästa svenska.

I finalen blev det en 15:e-plats.

– Det var ett okej lopp, och mitt tredje bästa världscuplopp, säger Lilian.

Tack vare resultatet i Turkiet väntar nu ett späckat tävlingsprogram under våren, både med landslaget och med klubben OK Tisaren.

Senare delen av mars drar tävlingarna igång i Sverige. I början av april blir det världscuptävlingar i Spanien och direkt efter det avgörs EM i Portugal.

Efter Iberiska halvön är det Sverige igen, med viktiga svenska elittävlingar i slutet av april, och stafettuppdrag för Tisaren i Tiomila första helgen i maj. En månad som annars domineras av VM-förberedelser i form av läger i Italien.

– Och ett par observationstävlingar som är viktiga inför uttagningarna till VM. Så om jag inte lyckas fullt ut i EM så finns de tävlingarna att prestera bra på. Men det bästa är så klart att fixa VM-biljetten genom ett bra EM.

Du tränar och tävlar jättemycket. Hur funkar det ihop med universitetsstudierna?

– Det går ganska bra. Jag provade ett år 2012-2013 att i stort sett vara ledig från studierna. Jag åkte på alla läger som fanns och åkte Sverige och Europa runt och hälsade på folk och tränade. Det blev för extremt. Jag trivs bättre om jag har något mer än orienteringen, en värld som kretsar kring något annat. Det ger perspektiv.

Vad har du för framtidsplaner med orienteringen?

– Jag vill fortsätta elitsatsa. Absolut. Jag utvecklas hela tiden. Det är motiverande.

Hur bra kan du bli?

– Jag kan bli lika bra som de bästa. Eller bättre. Jag har svårt att tänka mig att det finns något tak. Inte om huvudet vill och man är beredd att lägga ner jobbet.

Mer läsning

Annons