Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kontrollen som skördade offer

Dalarna var helt överlägsna när ungdomsstafetten avgjordes i centrala Örebro. Men där bakom skördade ett par tätt satta kontroller offer efter offer.

Annons
Simon Fors från Dalarna. Laget som överlägset vann i landskapskampen.

En skylt och ett närbeläget träd vid Strömpisbron strax bredvid Örebro slott var två av de kontrollpunkter som orsakade att hälften av alla lag i ungdomsstafetten inte blev godkända. De som skulle ha skylten stämplade vid trädet och vice versa. Även två kontrollgrannar nära Hamnbron skördade offer i jakten på segern.

– När de kommer så där i klunga tillsammans är det lätt att de följer efter varandra och stämplar fel, förklarar Henrik Bengtsson som var en av de funktionärer som tålmodigt fick ta emot frågande felstämplare efter målgången.

Hemmalaget Örebro var ett av de lag som fick ”ej godkänt” stämplat bakom sig i resultatlistan. Erik Lindgren som annars springer för KFUM Örebro sprang förstasträckan och stämplade fel redan där. På tredje sträckan var således Harald Larsson, Hagaby Goif, fjärde bästa av alla på sträckan helt i onödan.

– Det gick bra. Det kändes inte som att det var så gafflat där ute utan det fanns nästan alltid någon rygg att ta sikte på.

Tror du att ni i Örebrolaget hade nytta av att ni känner till centrum här väl?

– Jag är väl inte den som rör mig mest inne i centrum av oss, men visst har man nytta av att till exempel känna till broarna runt slottet och sådär.

I Örebros lag sprang också Josefine Höög, Laxå OK, och Eva Gustafsson Hagaby Goif.

I ett stilla regn kunde de tusental åskådare som begett sig ut i staden se Dalarna dominera stafetten totalt. Fast väl ute bland kontrollerna var det ganska svårt att avgöra vilket lag som låg på vilken placering efter som banorna gick kors och tvärs över hela centrum. Kontrollerna satt tätt och kanske ännu tätare än det först var tänkt efter att banläggaren Christer Garpenlund fick lägga om banorna bara kvällen innan start. Detta på grund av att Karolinska Skolan, där ett flertal kontrollpunkter fanns, visade sig vara förbjudet område.

– Det var den fjärde gången vi fick rita om kartorna och lägga om banorna, konstaterade Christer Garpenlund innan start.

Något som alltså inte verkade bekymra segrarna Dalarna, även om de fick besked om att Frida Sandberg på sistasträckan inte var godkänd när hon kom i mål.

– Jag visste att vi ledde stort och jag hade gott om tid där ute, så det vore konstigt om jag stämplat fel, sa Frida då.

Men strax därefter kunde hon och lagkompisarna Simon Fors, Sara Wadman och brorsan Oskar Sandberg andas ut och förklara sig som segrare.

– Jag trodde nog att vi skulle vinna. Vi är grymma allihop, ingen som är osäker, konstaterade Frida.

Segermarginalen ner till tvåan Västergötland var hela 2 minuter och 15 sekunder vilket är stora tidsavstånd på en stafett på 4 gånger 2 kilometer. Trean Stockholm hade egentligen både Småland och danska TalentCenter Själland framför sig i mål, men klättrade efter att de båda visade sig ha stämplat fel.

Med i stafetten var förutom lag från alla Sveriges län lag från Frankrike, Norge, Danmark, Tyskland, Skottland, Spanien och Estland. Många av dem kommer säkert att under veckan göra återbesök vid den där besvärliga skylten och trädet för att se vad som gick galet.

Mer läsning

Annons