Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebro invaderas av orienterare

På lördagseftermiddagen invigs O-ringen – Sveriges största idrottsäventyr och världens största orienteringsfest. Orienterare från när och fjärran har nu ”invaderat” Örebro.

Annons
Ett katt bland hermelinerna ... Det är ganska få tält i O-ringenstaden. Men Umeå-familjen Vredins tältkåta tar priset mitt ibland alla husvagnar. Maria, Christer, Björn, Tor och Freja trivs

NA mötte på fredagen nyanlända invånare som under en vecka befolkar O-ringenstaden i skuggan av Ladugårdsängen. Det var idel glada miner, trots en del trassel med förtälten här och där.

Dy, sörja och lervälling – det är tre ord som förknippas med O-ringen och Närke. Men den nya moderna O-ringenstaden som växer upp på gärdena sydost om Örebros centrum ska sudda ut alla negativa minnen från Hallsberg år 2000.

– Det var ännu värre i Rättvik 1973 när jag debuterade i O-ringen, berättar stockholmaren Mats Zackrisson.

– En tromb drog fram över campingplatsen. Och eftersom de flesta tältade på den tiden flög alla tälten runt och hamnade huller om buller. Där ligger Hallsberg i lä ...

Numera bor han och hustrun Eva Keyser-Zackrisson i husvagn. I år har de hyrt vagnen på Blocket.

Den levererades direkt till O-ringenstaden i går av Peter Engblom från Borensberg som också hjälpte till att montera upp förtältet.

Vad är tjusningen med O-ringen?

– Det är kul att uppleva olika typer av natur runt om i Sverige. Målet är att komma runt även om en etapp numera tar 50–55 minuter, svarar Mats Zackrisson.

Familjen Vredin från Umeå bor i ”stans” tjusigaste tält.

– Det är en tältkåta från Moskosel, förklarar pappa Christer Vredin. Man sover jättebra i tältet och det är enkelt att sätta upp. Det är bara en pinne i mitten.

Tältkåtan har hängt med i O-ringen sedan år 2001, men Maria Vredin var med innan dess. Hon har hittills ställt upp 15 gånger i tävlingen.

–  Nu tävlar hela familjen, men framförallt är det kul att träffa alla kompisar som vi lärt känna genom åren, säger Maria Vredin.

Familjen Johansson från Bredared utanför Borås kom nästan direkt från en sexdagars tävling i Tyrolen.

– Våra svenska berg ser ut som sorkhögar i jämförelse med höjderna i Österrike, hävdar mamma Monika Johansson.

Pappa Clas samt dottern Martina och sonen Emil deltar också i veckans tävling.

– Det är skönt att komma ut och röra sig under semestern, men ju äldre man blir desto mer värdesätter man det sociala under O-ringen. Nu samlas klubbens deltagare runt en långbord varje kväll och trivs, säger Clas Johansson.

Många deltagare kommer säkert att cykla in till city. Svenska orienterarna brukar i snitt spendera 577 kronor per dag på mat, logi och shopping under O-ringen-veckan. De utländska gästerna lägger drygt hundra kronor mer.

Bara så att näringslivet vet ...

Om O-ringen

O-ringen arrangeras för tredje gången i Örebro län, 1979 var Örebro centralort, 2000 byggdes O-ringenstaden upp utanför Hallsberg och nu är man tillbaka i Örebro. 11 550 är hittills anmälda men anmälningstiden går ut först i dag. Det går också att anmäla sig till någon enstaka etapp, O-ringen Open. Totalt räknar arrangörerna med 16 000-17 000 deltagande från 50 nationer som gör runt 75 000 starter.

Mer läsning

Annons