Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebroaren som dominerar O-ringen

Han har vunnit båda de inledande etapperna – och leder sammanlagt med över 13 minuter. Örebroaren Tord Lidström, 79, sopar banan med konkurrenterna i O-ringen.

Annons
Tord Lidström.

Han har redan två O-ringen-titlar under bältet.

Nu ser örebroaren Tord Lidström, som tävlar för Hagaby Goif, ut att fullborda ett hattrick i orienterings klassiska etapplopp som i år avgörs i Skåne.

På söndagen vann 79-åringen, som tävlar i H80-klassen eftersom han fyller 80 i höst, den första etappen med en halv minuts marginal före Rimbos Rolf Andersson.

På måndagen följde han upp med att utklassa konkurrenterna – och ta hem den andra etappen med över 8,5 minuter. I sammandraget utökade han ledningen till över 13 minuters marginal.

– Jag visste inför O-ringen att vi var några stycken inom klassen som gått bra i år, och att jag låg med i det gänget. Men att ledningen skulle bli så här stor var oväntat. Att ha 13 minuter i sammandraget, det är inte det vanliga, säger Lidström som för andra dagen i rad på måndagskvällen fick kliva fram och ta emot pris som etappsegrare.

– Jag har fått två olika halssmycken. De är jättefina, säger han.

Lidströms framgångsrecept: Att undvika att göra för stora krokar i skogen.

– Det gäller att bomma så lite som möjligt i den här klassen. Och i dag har det bommats ganska mycket bland de andra, säger Lidström.

– Det var tämligen svårt i dag, orienteringstekniskt. Och dessutom väldigt besvärlig terräng med kraftig undervegetation och tät skog med kort siktavstånd. Det gäller att hålla reda på var man befinner sig, annars går minuterna snabbt.

En annan hemlighet bakom Lidströms O-ringen-succé är hans ålder. Vart femte år kliver veteranerna upp en åldersklass – och Lidströms båda tidigare totalsegrar har också kommit när han varit yngst i sin klass.

– När man är yngre spelar fem år inte någon större roll, men det är en klar skillnad på att vara 79 och 84 eller 74 och 79. Här är det en klar fördel att vara yngst.

Totalt är 46 löpare med i H80-klassen. Lidström jagas närmast av Södertälje-Nykvarns Göran Larsson, som alltså är drygt 13 minuter bakom, och SO Viljans Allan Håkansson, som har 16,5 minuter fram.

Men trots det stora tidsavståndet vågar inte Lidström ta ut någon totalseger i förskott. Tre etapper återstår innan tävlingen avslutas med jaktstart på fredag. Först och främst tisdagens etapp som avgörs i speciell strandterräng.

– Det är nog den svåraste etappen. Det är mycket speciell terräng med en speciell kurvbild med gropar och höjder som kan bli svåra att hålla isär. Synen är viktig i vår klass, nästan alla använder glasögon och jag har själv gjort det ganska länge. De blir starkare och starkare med åren, men helt perfekt ser man inte ändå, säger Lidström.

I elitklasserna är det mer

   tunnsått med länsframgångar. I herrarnas elitklass är Örebros båda VM-löpare – för Lidingö tävlande Filip Dahlberg och Hagabys Martin Regborn – en bit bakom ledande Thierry Gueorgiou. Fransmannen är drygt fem minuter före Dahlgren, som blev sjua på dagens etapp och har samma placering i sammandraget, och nästan nio före 14:e-placerade Regborn som var just 14:e på måndagens etapp.

Alla länslöparnas resultat i tisdagens NA, papperstidningen, som går att köpa som e-tidning nedan!

Mer läsning

Annons