Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orienterare planerar för sommaren

Snön ligger vit på taken, men hos OK Tisaren är förberedelserna i full gång för årets stora händelse: de två etapperna i O-ringen som klubben ansvarar för i sommar.

Annons

Att O-ringen skulle ha Örebro som huvudort 2010 och att två etapper skulle ligga i Östansjö har varit klart sedan 2007. En del förberedelsearbete är gjort, men de 29 veckorna som återstår till tävlingen kommer att präglas av O-ringen för orienteringsklubben i Hallsberg och Kumla.

– Nu ska alla planer och idéer som finns förverkligas, säger Mats Nylin, ordförande i OK Tisaren.

De två etapperna kommer att gå kring Dovrasjöarna, men inte i själva naturreservatet. Kartor är redan framtagna och banorna kommer att läggas klart under vintern.

O-ringen arrangemang är inget nytt för OK Tisaren, men när klubben var värd för O-ringen för jämnt tio år sedan var uppdraget ett annat. Då bestod klubbens arbetsinsats i huvudsak av att sköta om O-ringenstaden, med plats för tusentals campare, och transporter till och från tävlingsorterna.

Nu hamnar själva orienteringstävlingen mer i fokus för klubbens ansträngningar. Och vana att arrangera tävlingar, finns med, men omfattningen av två etapper i O-ringen är så mycket större än en vanlig tävling. Framförallt när det kommer till kringarrangemangen.

– Visst blir det en extra ansträngning för klubben, men det känns samtidigt inspirerande. Det är ett sätt att bjuda igen för alla O-ringen tävlingar vi varit med på, säger Mats Nylin,

Än så länge ligger det stora ansvaret på en handfull personer i klubben. Till exempel är OK Tisarens Kirsi Aronsson tävlingsledare för de båda etapperna. Kring och under tävlingsdagarna så kommer klubbens medlemmar att få vara aktiva med praktiska arbetsuppgifter.

– För vår del innebär det att bara elitlöparna kan tävla, de andra får vara med och arbeta, säger Mats Nylin.

Det kommer att behövas en hel del frivilliga som ser till att det fungerar kring tävlingsplatsen dit omkring 15 000 tävlande väntas.

– Kring tävlingsarenan ska det vara stora parkeringsytor, utrymme för kiosk, markförsäljning, barnpassning och duschar. Det blir som en ministad, säger Mats Nylin.

Att orienteringstävlingen kommer att märkas i Östansjö råder det inget tvivel om. OK Tisaren försöker förbereda ortsborna på vad som komma skall. I december hölls ett informationsmöte i Östansjö. Det planeras också för skriftlig information till hushållen i Östansjö.

– Sedan hoppas vi naturligtvis att Östansjöborna tar en tur till tävlingsområdet och tittar på vad det är som händer under själva tävlingsdagarna, säger Mats Nylin.

Mer läsning

Annons