Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rolf räddade O-ringens framtid

O-ringen är sedan många år tillbaka en etablerad orienteringsfest. Men faktum är att stortävlingen var nära döden i slutet av 70-talet – innan den räddades av Rolf Gunnarsson.

Annons
Rolf Gunnarsson.

Tillsammans med Almby IK tog han på sig arrangörsskapet för Femdagars när ingen annan tordes.

– Man vinner inget om man inte vågar, säger Gunnarsson.

Årets stora orienteringsfest närmar sig med stormsteg. I slutet av juli arrangeras O-ringen för tredje gången i Örebro län.

Första gången det hände var 1979. Och då dök faktiskt Örebro upp som en räddande ängel när ingen annan ville stå som arrangör.

Anledningen till detta var det som utspelade sig under O-ringen i Värmland 1976. Då stressades sju-åtta älgar ihjäl av de 15 000 orienterarna som for runt i skogarna.

En händelse som fick diskussionens vågor att gå höga. Kritikerna menade att det helt enkelt inte gick att samla så många orienterare på ett och samma ställe utan att det blev för stora inverkningar på naturen och viltlivet.

Kreativ styrelse

Var tävlingarna skulle gå 1977 och 1978 var bestämt sedan långt tidigare. Men när det blev dags för potentiella arrangörer att anmäla intresse för 1979 och 1980 så var det tyst hos Svenska orienteringsförbundet.

– Med tanke på det som hände i Värmland var det ingen som vågade. Närkes orienteringsförbund var ett av de förbund som blev tillfrågade, men de tackade nej, berättar Rolf Gunnarsson.

När det var som mest kritiskt satte sig styrelsen i Almby IK och funderade på vad som kunde göras för att få O-ringen att leva vidare i samma format som tidigare.

– Vi hade en väldigt kreativ styrelse i Almby och vi tyckte att det borde gå att hitta en lösning. Vi ville ju fortsätta att springa femdagars, säger Gunnarsson.

Lade banor i korridorer

Och en lösning hittades. Den gick kortfattat ut på att arrangera O-ringen i etablerade friluftsområden där det även vanligtvis rörde sig mycket folk. Eftersom löpare i distriktets klubbar inte får vara med och tävla så gjorde det ingenting att det blev i närområdena.

Dessutom valde man att lägga banorna i korridorer och därmed skjuta de vilda djuren framför sig och åt sidan.

En nyhet jämfört med tidigare.

– Av tradition har orientering setts som en sport där man ska vara ensam i skogen och springa sina egna vägar. Därför startade man till exempel på olika ställen och sprang kors och tvärs, säger Rolf Gunnarsson.

Orienteringsförbundet gillade idéerna och bestämde att Örebro skulle få stå som arrangör.

– Vi i Almby tog det ekonomiska ansvaret. Sedan fick vi med samtliga klubbar i Närke samt OK Djerf i Karlskoga och Arboga OK med på tåget. Vi gjorde ett upplägg med att vi köpte deltjänster av de andra klubbarna så att de visste innan hur mycket pengar de skulle tjäna. Vi satt en hel natt och räknade på hur pengarna skulle fördelas, men efter det så behövde vi inte säga ett ord till om ekonomin, minns Rolf Gunnarsson.

Pressen på arrangörerna var stor både innan och under O-ringen. Bland annat hyrde en av kvällstidningarna in en helikopter för att cirkulera över tävlingsområdet för att se om några vilda djur for illa.

Men så blev det inte. I stället fungerade arrangemanget prickfritt och de positiva tongångarna dominerade.

– Efter det var det inga problem att få tag i arrangörer till tävlingen, säger Gunnarsson.

O-ringen var räddat.

Rolf Gunnarsson

Ålder: 75.

Bor: Ladugårdsängen (med utsikt över årets O-ringenstad).

Familj: Sambon Margareta.

Yrke: Pensionär, men hjälper till i det egna företaget som numera drivs av sonen.

Bakgrund: Tidigare ordförande i Almby IK som närmast är legendarisk i orienteringskretsar. Tog O-ringens femdagars till Örebro 1979 och räddade därmed troligtvis tävlingens fortlevnad.

Om O-ringen 2010 jämfört med 1979: ”En bra camping och bra sanitära förhållanden är fortfarande det viktigaste. Den stora skillnaden är datatekniken. 1979 räknade vi alla resultat för hand vilket var väldigt resurskrävande.”

Hur han följer årets O-ringen: ”Jag är inte engagerad alls den här gången. Kanske åker jag ut och tittar lite ett par dagar.”

Aktuell: Invigde i går en temautställning om O-ringen på Örebro läns museum.

Mer läsning

Annons