Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skada stoppar världsstjärnan: "Får svårt nå målet"

OK Tisaren jagar en topp fem-plats i Tiomila i natt – men tvingas göra det utan världsfyran Matthias Merz. Schweizaren kastade in handduken på grund av en lårskada.

Annons
Matthias Merz.

Redan i lördagens NA, papperstidningen, berättade Matthias Merz om den lårskada han ådrog sig i torsdags. Då hade han ändå vissa förhoppningar om att kunna komma till start i nattens Tiomila.

– Det hände i torsdags när jag tränade på friidrottsbana. Jag körde snabbhetsträning, och trots att jag värmt upp länge drog det till i vänstra låret. Riktig otur. Det känns lite bättre i dag, men just nu kan jag inte springa. Vi får se hur det känns i morgon, sa Merz då.

På lördagen kom svaret: Låret var bättre, men inte bra nog. Merz kommer inte till start, och därmed tappar Hallsbergs- och Kumlaklubben OK Tisaren en av sina tyngsta pjäser i den klassiska stafetten.

– Det visade sig vara en lättare bristning. Vi tog en diskussion med Matthias, och han känner att han inte vill riskera något för laget, att han ska bli tvungen att bryta eller så, säger lagledaren Fredrik Johnsson.

Merz, som har två VM-guld på meritlistan, var totaltrea i världscupen i fjol och ligger fyra på världsrankingen, skulle ha sprungit den åttonde sträckan i Tisarens lag, en 13,5 kilometer lång nyckelsträcka i gryningen.

Nu tvingas Tisaren istället att möblera om i laget.

– Vi flyttar Jonas Mathys från nionde till åttonde sträckan och Johan Aronsson från sjätte till nionde, och så tar vi in reserven Tomas Hallmén på sjätte, säger Johnsson.

Tisaren har i flera år haft en topp fem-placering just i år, 2013, som långsiktigt mål i TIomila. Nu kan Merz skada ställa allt på ända.

– Det blir väldigt svårt att nå det målet nu, men med bra insatser kan topp tio vara i räckhåll. Det är tufft att tappa en världscuptrea, men vi har ändå bra energi i laget, gubbarna är taggade, säger Johnsson.

Tisarens tiomilalag i sträckordning: 1) Oskar Andrén (13,6 kilometer), 2) Ivan Forsgren (8,1), 3) Daniel Attås (13,6), 4) Jonas Merz (17,9 – ”långa natten”), 5) Matthias Niggli (10,7), 6) Tomas Hallmnén (10,7), 7) Niklas Gustafsson (7,0), 8) Jonas Mathys (13,5), 9) Johan Aronsson (9,6), 10) världsettan Matthias Kyburz (15,5).

Mer läsning

Annons