Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tar sig gärna vatten över huvudet

Regntung skog, dyblöt tävlingsdräkt och en ryggsäck där vattnet strilat in och förvandlat ombytet till en fuktig hög. Det var utgångsläget för orienterarna när de kom i mål i Mogetorp på söndagen. Efter det väntade utedusch i spöregn.

Annons

Hur sjutton står de ut? Den frågan har många ”vanliga” människor ställt sig, och andra idrottsmän också för den delen, när de ser glimtar från orienterarnas ”hygienanläggningar” i press och tv.

Ja, det kan vara lite roligt att leka med tanken att en allsvensk fotbollsspelare skulle gå ut och ställa sig i en smålerig utedusch utanför exempelvis Behrn arena i hällregn, eller varför inte i snö?

– Det händer ibland att vi står i snö. Och ibland regnar det. Men ibland är det strålande sol också.

Det sade Viktoria Ernstsson från FK Göingarna, en av dem som duschade i spöregnet på O-ringens första etapp på måndagen. Hon var inte det minsta sur, snarare tvärtom.

– På en skala mellan ett och tio skulle jag vilja ge den här duschen sju poäng. Ytan är stor, det finns många duschar, en utetoa och vattnet är varmt, sade hon.

Viktoria är 20 år och tävlar i elitklass. Inom orienteringen görs ingen skillnad på ”hög eller låg”, alla duschar sida vid sida ute i det fria.

– Det är trevligt. När man fått på sig torrt sitter man ofta kvar och pratar, det blir som en gemenskap i duschen, förklarar Viktoria.

Hon berättar att det också blir en fin och vänlig attityd mellan orienterartjejer.

– Du kan se ut hur du vill, det är ingen som bryr sig. Jag har aldrig hört någon säga ett nedlåtande ord om någon annan, säger hon.

Strax intill i gräset står Edith Bergvall från Visby, IF Gute. Hon är ganska många år äldre än Viktoria, men lider inte av regnandet hon heller.

– Visserligen blir allting blött en dag som denna, man hinner inte få på sig ombyteskläderna innan de också är våta. Men det är i alla fall fall inte lerigt i duschen, säger hon glatt.

Edith skulle aldrig avråda någon från att börja orientera på grund av att duschen är obekväm.

– Absolut inte, låt er inte avskräckas. Ett tu tre så skiner solen, säger hon.

Inte riktigt lika munter är Mikael Holm från Nykarleby Finland. Han rusar fram i folkvimlet utanför duschområdet i bara kalsonger och t-shirt. I ena handen har han stövlar, i den andra en ryggsäck.

– Jag tog fel väska när jag skulle gå till duschen, säger han huttrande.

I nästa stund brister Mikael ut i skratt.

– Men vad gör väl det. Man blir ju duschad här ändå, säger han och vänder sitt svettiga ansikte mot himlen och låter regnet vräka över sig.

Mer läsning

Annons