Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vädret avgör slitaget på skog och mark

Hur mycket kommer över tio tusen orienterare att slita på skog och djur under O-ringen?
Det beror helt på om solen skiner eller om det spöregnar.

Annons

– Nästan inte alls, i alla fall om det är torrt, säger O-ringens markansvarige Kjell Larsson.

Blir det däremot regn ändras förhållandena rejält. Därför har Kjell Larsson varit ansvarig för att diskutera och hålla möten med länsstyrelsen. Samtalet med länsstyrelsen har pågått i mer än två år för att allt ska bli rätt och hinna kollas. Det är länsstyrelsen som bestämmer vilka växter och djur man måste skydda och undvika vid banläggning.

– Det har gått väldigt bra, bannläggarna fick väl tänka om vid något tillfälle men nu har vi rätt upp saker, säger Kjell Larsson.

Vissa saker går däremot inte att skydda med en omläggning av banorna. Därför har Kjell Larsson varit ute tillsammans med personal från länsstyrelsen och snitslat in vissa områden med plastband så att ingen ska trampa fel.

För att inte överraska några älgar skickar O-ringen varje morgon ut grupper med människor som får jaga bort älgar så att de inte behöver bli överraskade och stressade av de tävlande.

– Rådjur däremot brukar bara lägga sig ner och vänta tills alla har sprungit klart då reser de sig och går vidare, det är helt naturligt, säger Kjell Larsson.

Mer läsning

Annons