Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världsstjärna på plats - i Hallsberg

Hon har 17 VM-guld och är världens bästa orienterare genom tiderna. Nu är hon på plats i Hallsberg. I går intog Simone Niggli sitt nya hem – och i helgen jagar hon Tiomilaguld med OK Tisaren.

Annons

Redan i oktober gjorde Simone Niggli, världens genom tiderna bästa orienterare på damsidan, klart att det är för Hallsbergs- och Kumlaklubben OK Tisaren hon ska tävla 2012.

Men först i går var hon på plats i klubblokalen i utkanten av Hallsberg – och förväntningarna gick inte att ta miste på.

Hundratalet förväntansfulla klubbkompisar och all länets media hade samlats för att få en skymt av och byta några ord med Niggli. Det tisslades och tasslades och applåderades och togs bilder till höger och vänster.

Galen meritlista

Så är hon heller inte vem som helst. Och det är egentligen omöjligt att summera den 34-åriga schweiziska världsstjärnans karriär i några få ord. Meritlistan är helt enkelt för lång. I korta drag: 17 VM-guld, sju EM-guld, sex totala världscupsegrar och tre gånger utsedd till Schweiz bästa idrottskvinna.

– Den utmärkelsen är en av karriärens största höjdpunkter eftersom orientering inte är någon stor sport i Schweiz. VM på hemmaplan 2003 är en annan höjdpunkt. Då tog jag alla fyra guld, säger Simone och ler.

Och hon säger det på prickfri svenska. Så har hon också tillbringat en stor del av sin långa karriär i Sverige, och bland annat tävlat för Ulricehamns OK. Men i höstas valde hon, på eget initiativ, att byta till Tisaren.

– Det berodde på flera saker. Jag hade en del vänner i klubben och jag har alltid gillat skogarna här. Jag kände också att Tisaren hade ett bra damlag på gång. Tyvärr kommer jag inte kunna tillbringa så mycket tid i Sverige i år, men det kanske blir mer i framtiden, säger hon.

Styrdes inte av pengar

Några pengar handlar klubbvalet inte om, enligt Niggli. Däremot får hon en del hjälp av föreningen.

– De betalar resekostnader och står för boende. En av killarna i klubben har flyttat ut ur sitt hus och bor i en husvagn så att vi kan bo här. Men mycket pengar är det inte i sporten. Jag kan leva på orienteringen tack vare personliga sponsorer, men för till exempel ett VM-guld får man inte en krona, säger hon.

Läs mycket mer om Simone Niggli, och om OK Tisaren inför Tiomila, i fredagens NA, papperstidningen!

Mer läsning

Annons