Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världsstjärnans blixtvisit – på väg mot dubbla mästerskap

Här löper en av Sveriges hetaste idrottare – mitt bland stånden på Marknadsafton. Lena Eliasson, 32, springer både orienterings-VM och friidrotts-EM i sommar. – Det här var riktigt kul, säger hon efter tränings-turen i centrala Örebro.

Annons
Lena Eliasson smiter in mellan marknadsstånden och plockar kontrollen (kolla till vänster, bakom strumporna). Den 5 juli springer hon VM-sprinten i Venedig.

Det är över på några sekunder. Lena Eliasson dyker upp mitt i folkmassan på Engelbrektsgatan, kastar sig in mellan två marknadsstånd, stämplar kontrollen som sitter vid foten av ett träd och försvinner uppåt Drottninggatan.

Det väldigt få vet är att en av Sveriges just nu bästa konditionsidrottare dragit förbi.

Det är Almby IK som arrangerar provlöpning inför nya stortävlingen Örebro city sprint.

Tre löpare finns på plats, förutom Eliasson också örebroaren och landslagslöparen Martin Regborn samt förbundskaptenen Håkan Carlsson, även han från Örebro.

För Eliasson, som bor i Falun, var det självklart att komma till Örebro när chansen gavs.

– Det blir en heldag här. Två sprintträningar, massagebehandling hos Nils-Olov Åsman som jag brukar gå hos här i Örebro och möte med förbundskaptenen, säger hon.

Lena Eliasson har ett stenhårt dubbeljobb i sommar. Först ska hon springa orienterings-VM i Italien i början av juli, sedan maraton under friidrotts-EM i Zürich en månad senare.

Inom orienteringen är hon ett aktat namn med sex EM- och VM-medaljer på meritlistan. Som långdistanslöpare är hon sensationell nykomling.

Legendariska Hässelbyledaren Anders Olsson lockade in henne på maratonspåret efter terräng-SM i höstas, och i debuten i Dubai i januari dundrade hon till med 2.41.38 – den bästa tiden av en svenska vid sidan om Isabellah Andersson sedan 2010. EM-uttagningen kom som ett brev på posten.

– Egentligen gjorde jag min maratonsatsning mest under vintern, passade på att åka till Kenya och träna på hög höjd en månad. Under säsongen har jag övergått till orientering och varit med på nästan alla världscuptävlingar, men efter VM blir det fullt fokus på maran igen. Det är kombinationen som lockar.

Hur har du fått ställa om träningen?

– Det låter säkert jättekonstigt, men jag har dragit ned på mängdträningen. Framför allt har jag plockat bort de alternativa träningsformerna för att kunna springa mer och samtidigt få tid till återhämtning och vila. Det har dessutom gynnat min skogslöpning.

Efter att ha kastat sig genom Järntorgets fontän, kryssat mellan stånden på Marknadsafton och hittat rätt väg runt Slottet pustar Eliasson ut och konstaterar:

– Det här var riktigt kul, en väldigt snabb bana.

Hur viktig är den här typen av träning?

– Det är väldigt viktigt att få koppla på taktiken och strategin, det försöker jag jobba mycket med. Och det är perfekt att ha de här extra störningsmomenten, som den här marknaden, att jobba lite med. I VM i Venedig kommer det säkert vara extremt mycket folk.

Eliasson och Regborn står över helgens världscuptävlingar i Norge. För Örebrolöparen gäller i stället full laddning inför tävlingen i Imatra på torsdag. En topprestation krävs för att nå VM.

– Till dess handlar det om att hålla den fina form jag haft senaste veckan, att hålla farten uppe i benen. Det blir hårda men korta pass, inget som sliter, säger han.

Förbundskapten Håkan Carlsson grinade illa när han försökte hänga med i sina adepters tempo.
Martin Regborn.

Mer läsning

Annons