Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

OS-utställning i Örebro

Vem var Örebros läns första olympier?
Och vem är den mest framgångsrika?
Det, och mycket mer, får du svar på genom att besöka sommarens OS-utställning i Örebro.

Annons
Kanotstjärnorna Susanne Gunnarsson och Agneta Andersson jublar efter OS-guldet i K2 500 meter i Atlanta 1996. Båda med lokal anknytning.

Den 12 juni invigs utställningen ”De olympiska sommarspelen med fokus på deltagare från Örebro län” på Örebro läns museum.

Utställningen invigs av kanotisten Agneta Andersson från Karlskoga som med sina tre OS-guld är länets mesta framgångsrika olympier genom tiderna.

– Vi bjuder in samtliga olympier från länet som fortfarande är i livet till invigningen, säger Reinar Johansson, museiansvarig i Örebro läns idrottshistoriska sällskap.

63 sommarolympierTotalt har länet bidragit med 63 sommarolympier som tävlat vid 77 tillfällen och i 117 grenar. Samtliga kommer att porträtteras under utställningen som pågår fram till vintern.

– Den äldste som är i livet är skytten Rune Flodman från Nora. Dessutom har gymnasten Karin Lindén, som tävlade i OS 1948, -52 och -56, tackat ja till att komma, säger Reidar och berättar att länet haft idrottsutövare med i 20 av de 27 sommarolympiaderna från och med starten 1896.

– Först var Konrad Littorin i simhopp. Han och en till från länet deltog i extraspelen i Aten 1906. De moderna olympiska spelens fader Pierre de Coubertin tyckte inte att det var några riktiga spel så därför åkte han inte dit, upplyser Reinar.

De som besöker Örebro-utställningen, som för övrigt är gratis, får se bilder och texter på totalt 27 skärmar. Även en film är under produktion. Lite uppvärmning inför London-olympiaden som pågår mellan den 27 juli och 12 augusti.

Mer läsning

Annons