Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ÖSK-ledningens nya vinnande stil

Annons

För nästan exakt ett år sedan skrev jag följande rader i en krönika här i NA.

Jag noterar att ÖSK har en målsättning att sämst nå åttonde plats i årets allsvenska. Klokt just detta år kanske. Men visst är det lite lagom så där. Från 2001 till 2004 var placeringarna åtta, sjua, åtta, åtta. Tryggt och helt utan anspänning. ÖSK måste våga bli vinnare för att utvecklas till vinnare.

När jag så i fredagens NA slår upp debattsidan och läser ett inlägg ifrån Jan Karlsson som är vd för ÖSK Elitfotboll AB och Björn Åqvist som är styrelseordförande i samma AB känner jag bara:

Yes, äntligen!

I texten står det som jag mer eller mindre propagerat för sedan jag började skriva krönikor i min hemstad. Jan och Björn vill i fortsättningen vägra vara lagom och istället lära sig uttala orden överträffa förväntningarna.

Vågar man hoppas på att vi samtidigt dödar myten om att vi är mer gnälliga här än i andra liknande städer, vågar man hoppas på att Jante på axeln borstas av och ersätts av en fräck rackare som talar om att du är nån, du är bra och kan bli ännu bättre, till och med bäst.

Debattartikeln riktar sig mot Örebroregionens utveckling där ÖSK Fotboll vill och ska vara en stark part enligt de två skribenterna. Själv vill jag fokusera lite mer på själva fotbollen och dom som ska göra det där ute på planen inför en allt mer krävande publik.

Att spela i ett lag som med väldigt få undantag nästan alltid hamnar på en trygg mittenplacering är väldigt kravlöst och utvecklingshämmande. I en miljö där alla är nöjda att bara få tillhöra, att vara lagom och inte sticka ut allt fört mycket, och hamna på en åttondeplats, det skapar inga hungriga spelare. Å de signalerna initieras alltid uppifrån och sprider sig ner i leden. Det är därför debattinlägget är så intressant för det är just en signal, ett startskott, till en ny modigare tid där tränare och spelare i ÖSK:s elitlag utmanas.

Jag förutsätter att den nya inriktningen att våga överträffa sig själv är förankrad i spelartruppen för annars kan det längre fram under säsongen bli en mental frontalkrock för de som ska genomföra förändringen. Jag tvivlar inte på att spelarna vill vinna matcherna.

Det som är faran i en klubb som aldrig vunnit titlar är just att inte våga gå hela vägen och vinna mästerskap. Utan när allt står på sin spets, när man har chansen, som vanligt falla tillbaka ner i sin mysiga saccosäck och hamna i det kravlösa ingenmanslandet och faktiskt vara nöjd med det.

Förändrat fokus och förändrade krav innebär förändringar inne i spelarnas huvuden. Är alla spelare förberedda på det? ÖSK har ett på pappret väldigt intressant lag inför den här säsongen och rent kvalitetsmässigt finns möjligheten att nosa på toppen. Nu handlar det om att våga vinna. Från styrelsehåll är budskapet klart. Varsågoda, ni får vinna, vi vill att ni vinner.

Å skäms inte över att säga det.

Mer läsning

Annons