Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oskars straffar viktigt vapen

Snart en tredjedel av elitserien spelad och till viss del börjar det utkristallisera sig vilka lag som kommer att tillhöra toppen- respektive bottenskiktet i tabellen.

Annons

Som väntat är Alingsås och Ystads IF med där uppe medan nykomlingarna Kristianstad och Helsingborg lika väntat återfinns längst ned.

I övrigt liknar det rena råttboet. Lagen turas om att slå varandra kors och tvärs. Att fjolårets finalist Guif just nu ligger på kvalplats och att utdömda Redbergslid skuggar Alingsås är tydliga tecken på att inte allting är gått enligt förhandsritningarna.

Å andra sidan gör det sällan det vilket är en stor del av tjusningen med idrotten.

På förhand

tippade jag Lif Lindesberg som femma i tabellen och det finns ingen anledning att revidera det tipset så här långt. Ilija Puljevics manskap har höjt sin lägstanivå jämfört med förra säsongen och gårdagens seger mot H43 var på sitt sätt imponerande.

Trots att spelet inte alls stämde till hundra procent kunde de brandgula bärga två poäng.

I handbollens elitserie är varje match extremt viktig och några utrymme för långvariga formsvackor eller onödiga poängtapp finns inte.

Örebro Hockey i hockeyallsvenskan spelar 52 omgångar medan Eco Örebro i basketligan har 40 matcher på sig att samla poäng. Lif Lindesberg får hålla tillgodo med 26 fajter innan det avgörs vilka åtta lag som ska gå till slutspel. Därför är det, lite hårddraget, kniven på strupen i varje match.

Det förhållandevis sparsamma matchandet gör också att det är snålt med utrymmet för tränarna att experimentera med olika uppställningar. Framöver måste nog ändå Ilija Puljevic hitta något fiffigt sätt att matcha in nyförvärven Jonathan Jepsson och Dener Jaanimaa i laget.

Att duon fick slita bänk i går kan jag till viss del förstå, eftersom deras spelstil inte passar speciellt bra mot H43:s offensiva försvar. Men framöver måste de ges ett större förtroende om de ska kunna utvecklas. Vill Lindesberg komma långt i ett eventuellt slutspel krävs en trupp där fler än tre-fyra niometersspelare är med och levererar.

Det var ju den faktorn som fällde avgörandet i vårens kvartsfinalserie mot Alingsås.

Lif har inte bara höjt sin lägstanivå den här säsongen. Även det viktiga straffskyttet har blivit betydligt bättre. Gårdagens 500-målsjubilar Oskar Erixon har hittills satt 21 av 25 sjumeterskast. I går var han hundraprocentig från straffpunkten och därmed ett av hemmalagets viktigaste segervapen.

Till sist kan jag inte undgå att bli lite orolig för återväxten i Lif Lindesberg. I söndags såg jag Lif Blå få stryk av ett medelmåttigt Djurgårdshof och därmed är farmarlaget indraget i bottenstriden av division 1 norra.

Förhoppningsvis finns det några talanger som kan blomma med rätt träning, men då krävs det att de visar betydligt bättre engagemang än i söndags. Ska man bli elitseriespelare duger det inte med en halvhjärtat satsning – då är det fullt fokus som gäller.

Mer läsning

Annons