Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Otränad stjärna är ett stort problem för Kif Örebro

Om man är snäll och positiv kan man säga att den allsvenska fotbollssäsongen börjat lite knackigt för lagen i Örebro. ÖSK har visserligen gjort tre mål, men tre som inte betydde något eftersom fyra redan ramlat in.

Annons

Jagar första vinsten i Göteborg i dag, men bara trycket på ”Real Blåvitt” efter en svag start talar för ÖSK på skräckarenan Gamla Ullevi.

I damallsvenskan är förutsättningarna andra. Ligan skryter med att vara världens bästa, och det är den kanske i toppen. Dit hör inte Kif Örebro. Det såg vi när Tyresö förödmjukade de rödblå i premiären. 7–0 var närmare 12–0 än 7–1. Kif var inte med på samma plan, i samma serie, knappt ens på samma planet.

Tyresö storsatsar, har landslagsspelare på nästan alla positioner med damfotbollens superikon Marta som fanbärare. Linköping, Malmö och Göteborg är, såvitt jag kan bedöma, med på tåget.

Kif Örebro kämpar med en ekonomi som inte tillåter någonting som liknar det Tyresö håller på med. Budgeten är stram, sponsorer svårflirtade och publik likaså.

Då är det minst sagt ett bekymmer att den spelare som ska vara lagets stjärna, den som faktiskt är proffs, kommer till Sverige och Örebro så otränad att hon knappt orkar röra sig.

Här är en skopa klarspråk: Nigerianska anfallaren Sarah Michael tjänar säkert inga stora pengar, inget som går att jämföra med de miljoner Marta hämtar ut i lön för en säsong. Det gör ingen i Kif Örebro. Men i min värld är det oacceptabelt att dyka upp på sin arbetsplats i en fysisk form som inte tillåter mer än två-tre längre löpningar per halvlek. Det är respektlöst mot klubb, tränare och medspelare. Tydligt utan den kondition som krävs för att leverera på en fotbollsplan.

Ingen allsvensk spelare på herrsidan skulle komma i närheten av en start-elva i liknande författning. Han skulle skickas ut i skogen med en pulsklocka, eller på en betydligt längre resa. Det är inte elakt sagt. Det är sant.

Kif-tränaren Rickard Nilsson kallar Michael otränad. Det är snällt sagt. Nilsson suckar när han också säger att han inte har särskilt mycket att välja på, att Sarah Michael måste tränas och spelas i form. Truppen är tunn och varje spelare väldigt viktig. Så mycket mer oprofessionellt då. På gränsen till kontraktsbrott, även om jag inte vet vad som står i Sarah Michaels kontrakt.

Rickard Nilssons ögon svartnade när jag tog upp frågan efter matchen i går. Lagkaptenen Marie Hammarström, vänligheten själv, fräste irriterat något om vikten av att vara professionell om man vill bli tagen på allvar.

Rent fotbollsmässigt behöver Kif Örebro Sarah Michael i åtminstone skaplig form. Då är hon en anfallare av hög allsvensk klass. En klassisk striker med skön teknik och bra skott. Som det ser ut just nu är hon mest i vägen, tvingar medspelarna att ta extra löpningar för att täcka upp och försöka sätta press på motståndarens backlinje.

Det blir fel på så många sätt. Uppenbart fel på planen, lagarbetet haltar. Vad som sägs och tycks bredvid kan man bara gissa.

På det hela taget spelade Kif en andra halvlek som såg ut som att spelarna aldrig tidigare träffat varandra. Idel felbeslut, missförstånd, passningar på ytor till spelare som inte sprang, eller var på väg åt andra håll.

Så dåligt behöver det här laget absolut inte vara. Även om ekonomin satt stopp för möjligheten att spetsa, eller ens bredda truppen så finns en hel del rutin och kunnande.

Mer läsning

Annons