Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pedalen i botten - nu åker vi

Annons

I 20 effektiva minuter satt jag mest med ett dumflin i ansiktet och njöt. Trots att det enda som saknades var effekt, att möjligheterna som radades upp stannade vid ett mål.

Andra perioden mot Nybro var den bästa ishockey jag sett i betongladan sedan jag minns inte när.

Naturligtvis kvitterade Nybro tidigt i tredje, eftersom Örebro Hockey inte punkterat matchen. Och det var då vi fick bevis för vad som brukar kallas karaktär. Lagmoral. Ett helt lag som ställde sig upp och skrek att "nej nu jävlar!" med kroppar och blickar. Pedalen i botten igen.

Ooch Niklas Sjödin som bjudit på 2-2 med en galen passning i egen zon virkade in 3-2 med en iskall backhand, vilket kändes alldeles enastående rättvist. Sjödin och Jonas Karlsson och den sanslöse Gordie Dwyer är kvalseriens raketformation, villig att slita härifrån till evigheten och tryffera svetten med små läckra avgörande måltider.

Dwyer är för Örebro Hockey vad Fredrik Nordback brukar vara ett slagskott öster om hallen - en man som aldrig slutar gnida på. Dwyer har inte Thomas Mitells handleder, men en kropp han är villig att offra, lungor och hjärta som för honom genom mjölksyravallen och ett lysande rött skägg. Det sista gör kanske inte mycket för hans spel, men är underbart fulsnyggt.

Jag tänker inte säga att Örebro Hockey vinner kvalserien och går till allsvenskan. Men jag kan inte se en enda liten flisa som pekar åt något annat håll. En målvakt, tre backpar och fyra kedjor malde ned Nybro i går.

Där fanns elegans, som Mitells vansinningt kalla passning till Sebastian Fors 1-0. Eller Jonas Karlssons smidiga flippass till Sjödins 3-2. Men där fanns främst och först ett kollektiv med den absoluta målsättningen att göra varandra tillräckligt bra i alla lägen för att vinna matchen.

På det viset var Albin Lorentzons huvudstupa brytning av Scott Champagnes (smakfullaste namnet alla kategorier!) friläge vid 2-1 lika värdefull som Aki Tuominens sköna 2-1-mål. Och här är storheten i Anderssons, Peter och "Mozart", ledarskap: Albin vet det och får den uppskattning han förtjänar.

Pratade med Nybros tränare Lenny Eriksson efteråt. Hans lag är sex poäng bakom Örebro med tre matcher kvar. Lenny sa, som plikten kräver, att det inte är kört. Men han sa också att Örebro har ett bra försvarsspel, flera vapen framåt som kan avgöra matcher, och ett bra målvaktsspel. Han tittade upp och la till: "De har vad som krävs. Så enkelt är det."

Tingsryd och Valbo på bortaplan, sedan Huddinge hemma skärtorsdagen. Örebro Hockeys enda motståndare nu är de egna nerverna. Att spelarna låter glädje bli måste.

Trodde på 3 000 till hallen i går. Såg banne mig ut att vara så också, och 2 612 gav sitt fulla stöd till laget. Det är mer värt än någon anar. Och inte ett enda rötägg såg jag till. Bara ett kompakt och välvilligt stöd. Nästan lite rörande hur 171 trötta mot Munkfors en fredagkväll växt till en bärande ljudmatta på bara några månader.

Mer läsning

Annons