Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Peter borde ha avbeställt festmåltiden

Pizza och Coca-cola blev belöningen för Örebro-spelarna efter kollapsen mot Troja/Ljungby. Peter Andersson borde ha gjort som den tidigare assisterande förbundskaptenen i fotboll, Roland Andersson, en gång gjorde.
Avbeställt maten!

Annons

Min storebror arbetade för snart tolv år sedan på ett bussföretag i Malmö. De hade bland annat Malmö FF:s A-lag som uppdragsgivare och under den ödesdigra säsongen 1999, då MFF åkte ur allsvenskan, fick jag åka med i spelarbussen på flera bortaresor. En resa minns jag väldigt tydligt efter att ha sett Örebro Hockey skämma ut sig i slutperioden mot Troja/Ljungby.

Det var en cupmatch borta mot Mjällby, som då spelade i superettan.

Malmö var blekt, för att inte säga eländigt dåliga.

Storstryk blev det, och efter matchen var tanken att spelartruppen skulle stanna till på en restaurang i Kristianstad för att fylla på det som de hade gjort av med under matchen.

När alla spelarna hade satt sig i bussen för hemfärd gick Roland Andersson, då tränare för MFF och sedermera assisterande förbundskapten till Lars Lagerbäck, fram till min bror och bad honom att avbeställa restaurangbokningen.

”Spelarna behöver minsann ingen mat. De har inte gjort av med en endaste kalori under matchen. Kör raka vägen hem till Malmö”, sa Roland Andersson med en mycket arg och bestämd röst.

Men alla tränare gör inte så. Inte i Örebro Hockey där spelarna fick pizza och Coca-cola i omklädningsrummet efter att ha tappat 0–3 till 5–4 mot hockeyallsvenskans jumbo.

Drygt tusen kalorier ger en sådan festmåltid. Fast någon fest var det knappast på isen och ingen örebroare kan ha gjort av med så många kalorier den här söndagskvällen i Småland.

Jag kan faktiskt inte minnas när jag senast såg ett lag ha en sådan kontroll på en match för att sedan falla ihop totalt. Troja-tränaren Martin Karlssons enkla drag var att ändra om i kedjorna. Han satte Mattias Persson (2+1) och Sami Sandell (1+2) i samma femma inför slutperioden, beordrade skottkavalkad mot Zajkowski och trafikstockning framför. Mer behövdes inte.

När Gunderson satte 0–3 med drygt fem minuter kvar av andra hade vägen dit varit enkel. Troja visade långa stunder varför man ligger sist och Örebro hade inte behövt slita blod för sin ledning.

Till och med jag själv hade så smått börja fila på en segertext. Dumstruten sitter kvar på mitt huvud vill jag lova!

Förlusten var dessutom Örebros andra raka mot Troja/Ljungby. Ni som var i Behrn arena den 27 december och såg 3–5-debaclet då kan väl utan överdrift påstå att det var säsongens sämsta insats. I går var Örebro helt okej fram tills 14 sekunder återstod av andra. Den tredje var sedan en smärre sorg att se.

Varför det blev så tror jag inte att Peter Andersson, än mindre jag själv, kan ge ett ordentligt svar på.

En idrottspsykolog möjligtvis.

Till sist ska jag avsluta med tre negativa och en positiv sak.

Negativt 1: Ni som hoppas på ett rödvitt ”Vilda Väsby” den här säsongen kommer att bli besvikna.

Negativt 2: Conny Strömberg har förvisso gjort poäng i helgens båda matcher och flåsar nu Växjös Joshua Soares i nacken. Men efter super-comebacken mot Malmö har han spelmässigt varit relativt osynlig.

Negativt 3: Fenomenal i säsongsinledningen. Men nu börjar Michal Zajkowski bli allt mer mänsklig.

Och det positiva: Örebro har parkerat i toppen av tabellen hela säsongen och kommer att nå kvalserien. Och inom en femårsperiod är man också troligtvis redo att på allvar utmana om en plats i elitserien. Tålamod är ett utslitet men passande ord en dag som denna.

Mer läsning

Annons