Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Proffsboxningenhar fått sin dom

För tre år sedan blev proffsmatcher i boxning tillåtna i Sverige. Men matchlängden tolv minuter hotar hela sporten, tycker Björn Rosengren.

Annons

Men några längre matcher kan den svenska boxningspubliken inte hoppas på. Länsrätten avslår överklagandet från proffsboxningskommissionen, som vill att det ska vara möjligt att tillåta längre matcher.

Däremot lämnas en öppning för längre matcher genom att det går att göra prövningar för ansökningar för enstaka fall, prövningar som Kampsportdelegationen får göra.

Sveriges kamsportsdelegation ligger under länsstyrelsen i Örebro, och det är därför överklagandet om proffsboxning hamnar hos länsrätten i Örebro.

Argumenten från kommissionens ordförande Björn Rosengren är att begränsningarna hotar hela sporten och att kampsporterna inte behandlas lika eftersom i det andra kampsporter är tillåtet med längre effektiv matchtid.

– Jag tror på en förändring, sade Björn Rosengren efter förhandlingen i länsrätten. Vi tycker ju att det läkaren som ska avgöra om boxarna klarar av längre matcher.

Proffsboxning

Det är nu snart ett år sedan kraftsportsdelegationen sade nej till proffsboxningskommissionens krav på att få ordna matcher med mer än tolv minuters effektiv matchtid. Samtidigt fick kommissionen tillstånd att ordna proffsmatcher under tre år framåt.

Tillståndet var dock förenat med en rad villkor, bland annat begränsad matchtid, bara en match per dag och boxare samt minst en veckas vila mellan varje match.

Proffsboxningskommissionen överklagade beslutet till länsrätten och krävde att få ordna matcher med längre effektiv matchtid än tolv minuter efter godkännande från delegationen. Kommissionen ville också att begränsningen till en match per vecka skulle strykas.

Mer läsning

Annons