Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räddas av lysande offensiv

Om ishockey enbart handlade om försvarsspel skulle Örebro ha en kvalserieplats – för att hålla sig kvar i hockeyallsvenskan.
Tack och lov för Örebros del handlar hockey om att göra mål.

Annons

Bortamatch i de mörkaste av de mörka skogarna i Småland. Och ännu mörkare ser det ut för Örebros försvarsspel om man får dramatisera en smula.

Men faktum är att Örebros defensiv just nu är allt annat än bra. De senaste tre matcherna har laget släppt in 13 mål. Knappast hållbart i längden. Tidigare har motståndarna fått ”käka puck” för att över huvud taget komma in i anfallszon. Så ser det knappast ut i dag.

Ta en sådan som Stefan Warg som exempel. Inledde säsongen strålande och stod alltid rätt i positionerna. Men på senare tid har han börjat göra det allt för krångligt för sig och ofta gått bort sig. Dessutom ser han alldeles för obekväm ut med pucken. Ett uppträdande som indikerar osäkerhet och som smittar av sig på hela laget när det gäller spelet i egen zon. Att han var bänkad mot Mora i måndags var absolut ingen slump. Warg måste hitta tillbaka till det vägvinnande spel han visade upp i början av säsongen. Han ska helt enkelt kännas som en libero för att tala i fotbollstermer.

Att Örebros försvarsspel för tillfället inte fungerar har dock sina logiska förklaringar. Peter Andersson är långtidsskadad och mot Mora klev Robin Olsson av med höftproblem. Kvar finns bara sex backar, plus junioren David Berg. Så här i efterhand var det kanske lite förhastat att kasta iväg Joel Johansson till Troja. Inte för att han är någon att luta sig mot när det blåser snålt utan mer för att säkra bredden i laget.

Det är helt enkelt en himla tur att Örebro har en sådan fantastisk offensiv. 13 mål insläppta på tre matcher ska i dagens ishockey betyda förluster. Men så är ju Örebro inte som alla andra heller och det är väl lite därför laget leder hockeyallsvenskan. Johan Wiklander har hamnat lite i skuggan av Jared Aulin (poäng för 18:e matchen i rad. Fantastiskt!) i mediebevakningen. Faktum är att Wiklander bara är två mål från samma målskörd från förra säsongen. I fjol satte han 22 puckar på 51 matcher. I år på 24 matcher har han gjort 20 mål. Imponerande!

Än mer i skuggan är Martin Filander. Han har haft knapert med speltid under säsongen. Filander är dock inte den som klagar och nu har han fått gott om speltid de senaste två matcherna. Man får säga att han tagit chansen. Slitstark som få och gör det värdefulla jobbet i det tysta. Mot Tingsryd fick han dessutom göra mål. En riktig pärla upp i nättaket. Sällan har vi sett en mer välförtjänt målskytt.

Mer läsning

Annons