Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rakryggat besked om sorgligt fall

”Rivstart på det nya året” var rubriken i programbladet. Och rivstart blev det. Men inte på det sätt som Örebro Hockey och alla supportrar önskat sig.
Conny Strömberg-fallet blev hårt och sorgligt. Men klubbens rakryggade agerande får min respekt.

Annons

Hockeyallsvenskans fixstjärna Conny Strömberg fick hela sin personliga situation exponerad på trettondagsafton. Eller snarare exploderad.

Detta är inget öde att raljera över även om det är lätt att ta till formuleringar som droppen som fick bägaren att rinna över. För andra gången i samma decembermånad har en av Örebros största idrottsprofiler omhändertagits av polisen för fylleri. Conny Strömberg i barndomsstaden Örnsköldsvik.

Men där slutar också likheterna med ÖSK:s Nordin Gerzic.

För Conny Strömbergs situation har en så mycket allvarliga klangbotten, en annan dimension av personlig tragedi. Det som har antytts och surrats om blev nu uppenbart – Strömberg har problem att hantera alkohol.

Både han själv och klubben medgav det på onsdagen utan försök att hymla.

Hur stora vet ingen utomstående. Hur mycket hjälp han behöver får framtiden utvisa.

Klart är att Örebro Hockey inte längre kommer att dra nytta av hans hockeykonster på isen.

Ett till synes självklart beslut som måste varit oerhört tufft att fatta. På bara några timmar hade över 3 000 NA-läsare sagt sitt om Conny Strömbergs framtid. 70 procent tyckte han skulle få stanna kvar. Kommentarer som ”inhumant”, ”han är så viktig för laget”, ”bojkotta Örebro” och ”vad spelar det för roll när det är prestationen på isen som räknas” var bara några som strömmade in.

Att bryta kontraktet med lagets store publikfriare och poängkung är därför långt ifrån en flirt med supportrarna.

Däremot ett väldigt rakt beslut. Ett beslut som dessutom kopplas till en tidigare mycket allvarlig intern varning. Därmed fanns inte särskilt stort manöverutrymme kvar – varken för Strömberg eller klubbledning.

Inte för den som ville se resten av truppen i ögonen och ärligt säga att här behandlas alla lika. På isen har alla accepterat att Conny Strömberg haft en specialroll i offensiven medan andra gjort grovjobbet bakåt. Sånt tillåter en skicklig tränare med lagkamraternas informella medtycke.

Men beteendet som klubbens representant utanför isen och efterlevnaden av ingångna ordningsregler måste gälla alla. Utan undantag. Arbetsgivaransvaret finns men kan inte helt likställas med en fast anställning hos en vanlig arbetsgivare eftersom spelare har så mycket kortare anställning.

Detta insåg Örebro Hockey. Och detta tydliggjorde man sedan direkt till omvärlden.

Om beslutet i sak är rätt har vi inget facit på än. Men alla i klubben mötte omvärldens frågor, alla försökte svara så rakt som möjligt – både före och efter slutsignalen mot Mora.

Se där ännu en stor skillnad mot det andra kända idrottsfallet i Örebro denna vinter.

Allra sist: Det som tidigare ansetts charmigt får nu fadd eftersmak. Strömbergs presentation till låten ”Ge mig en öl” och fansens gröna hyllningsbanderoll med texten ”Probably the best Conny in the world” känns inte längre helt lyckat.

Mer läsning

Annons