Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätt i fjol - meningen aning nu

Först lite skryt: Förhandssnacket för ett år sedan handlade om United vs Liverpool. Jag tippade Chelsea, som vann.
Sedan ett erkännande: Jag har ingen aning hur det slutar den här gången.

Annons

Håll med om att Premier League känns mer öppen än på länge. De senaste tio åren har det varit tämligen enkelt att förutse vilka fyra klubbar som ska nå de eftertraktade Champions League-matcherna. Nu känns inte ens det enkelt. Vissa har tappat, andra har satsat och kvar i röran finns massor av frågetecken.

Men vi tar det i tur och ordning:

* Chelsea genomgår en liten förvandling materialmässigt – Joe Cole, Michael Ballack och Richardo Carvalho ut – och tongivande kuggar som John Terry och Petr Cech vacklade under stundom förra säsongen. Didier Drogba har blivit äldre och mer skadebenägen. Extremt viktigt att Frank Lampard och Michael Essien är hela.

* Uniteds problem är uppenbart; om Wayne Rooney skadas är laget illa ute. Om inte Sir Alex har något oväntat på gång in, förstås.

* Arsenal har i skrivande stund Cesc Fabregas i klubben. Stannar han kan Gunners vara med och slåss om guldet – annars inte.

* Tottenham har ett extremt självförtroende och massor av glamorösa spelare i truppen. Men stabilitet är inte styrkan och börjar det svagt kan alla drömmar krossas.

* City har handlat oerhört mycket kvalitet. Chelsea visade att det går att köpa sig till framgång, men det tog några år via Gianluca Vialli och Claudio Ranieri till José Mourinho. Hinner Roberto Mancini få ihop alla delar?

* Aston Villa – som för ett par år sedan var jättenära att nå toppen – kan snart vara i fritt fall utan Martin O´Neill.

* Liverpool var säsongens flopp förra gången, men har bytt manager, värvat smart och behållit sin superstarduo Steven Gerrard/Fernando Torres. Men huvudproblemet återstår – blir någon av dem skadad sjunker laget som en sten.

Så såg ordningen i toppen ut den gångna säsongen och vi kan fortsätta uppräkningen genom att konstatera att Everton har ett lag för del absoluta toppen om spelarna är friska och att Birmingham är svårslaget, men det förstärker bara bilden av en väldigt jämn liga.

Transferfönstret stänger inte än på ett par veckor och lagen kommer att förstärkas – och i vissa fall (läs: Arsenal) möjligen försvagas avsevärt – ett tag till.

I kaoset av guldaspiranter kommer det att krävas något alldeles extra. Erfarenhet kan vara en sådan faktor – så jag lägger min röst på Sir Alex Ferguson. När hans italienska kollegor Ancelotti/Mancini slåss om att ta herraväldet över England, när de två inhemska veteranerna Redknapp/Hodgson ska bevisa att de borde ha Capellos förbundskaptensjobb och när den sure fransmannen Wenger ilsknar till på domarkåren – då passar skotten på att återställa ordningen i världens viktigaste liga.

Mer läsning

Annons