Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Extrem drivning kan leda till åtal

Drivningen var bland de värsta som skådats på Örebrotravet.
Nu riskerar den maltesiska kusken att åtalas.

Annons

Det var i samband med en amatörmatch mellan Malta och Sverige på Örebrotravet den 9 augusti i fjol som kusken Toni Tanti gjorde sig skyldig till den extrema drivningen.

– Jag har jobbat med trav i åtminstone 20 år och aldrig sett något liknande. Efter loppet ringde det från alla håll. Banpersonal och aktiva hörde av sig och frågade om vi hade sett det som hände. Det är väldigt ovanligt, säger måldomaren Jan Rohlén.

Hästen, Jamaica Hill, inspekterades efter loppet av banveterinären.

Hittade inga märken

– Han hittade inga märken på hästen, men efter vad jag har förstått är det väldigt individuellt om det syns eller ej. En del hästar är mer hårdhudade än andra, säger Rohlén.

Tanti dömdes senare till sex månaders avstängning av överdomstolen i Svenska travsportens centralförbund, STC. Avstängningen gällde även på Malta.

STC gick vidare med fallet till Jordbruksverket för bedömning om Tantis agerande kunde strida mot djurskyddslagen. Nu har Jordbruksverket kommit fram till att drivningen kan vara brottslig, och lämnar därför ärendet vidare till åklagarkammaren i Örebro. Djurplågeri alternativt brott mot djurskyddslagen lyder brottsmisstanken.

Mer läsning

Annons