Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hästfest i Karlslund i helgen

I helgen avgörs lag-SM i fälttävlan i Karlslund.Arrangerande Örebro FK ställer upp med ett lag i hästklassen.

Annons

– För första gången någonsin. Så himla roligt att vi kan göra det nu när tävlingarna går på hemma-plan, säger lagledaren Sara Sjöborg Wik.

Ryttare och hästar från hela Sverige gästar i helgen Örebro när det är dags för hästfest i Karlslund. Med start i dag, fredag, arrangerar Örebro fältrittklubb lag-SM i fälttävlan med totalt 200 startande ekipage.

– Det är den största tävlingen sedan 1994 som vi har arrangerat, berättar Sara Sjöborg Wik.

Bland deltagarna märks bland andra VM-ryttarinnan Katrin Nordling som tävlar för Mantorpsryttarna.

Hemmahoppet i hästklassen ställs till kvartetten Elin Olsson, Albin Werngren, Hedvig Wik och Ulrica Egeryd. De tre sistnämnda genrepade inför lag-SM i Segersjö förra helgen med blandat resultat.

Erfarenhetsfråga

Såväl Albin Werngren som Ulricka Egeryd vägrade ut sig under terrängritten.

– Det var mycket en erfarenhetsfråga. Det hände när de kom till första hindret med mycket folk och då är det lätt att både ryttare och häst tappar fokus, säger Sara Sjöborg Wik.

ÖFK-lagledaren är ändå inte orolig för formen inför helgens SM-tävlingar.

– Nej, det är jag inte. Men jag vågar ändå inte säga att vi hoppas på medalj, säger Sjöborg Wik.

Stor mental påfrestning

Laget har laddat upp med mental träning inför SM. I tisdags coachades ryttarna av Susanna Egemar Andrum.

– Det är en stor mental påfrestning att rida i lag jämfört med individuellt. Man ska prestera för hela laget, inte bara sig själv, förklarar Sara Sjöborg Wik.

Mest meriterade i hemmalaget är Elin Olsson och Albin Werngren som båda tävlat internationellt. Den sistnämnde var nyligen med och tog lag-guld i nordisk-baltiska mäterskapen på sin Caruso.

– Det ska bli riktigt roligt att tävla på hemmaplan. Vi har byggt upp en otroligt vacker terrängbana här i Karlslund och hoppas på mycket publik, säger Sara Sjöborg Wik.

Lag-SM i fälttävlan för hästar och ponnyer inleds i dag, fredag, med dressyr och går sedan vidare med banhoppning under lördagen. Tävlingarna avslutas sedan med terrängritten på söndag.

Fälttävlan

Fälttävlan består av tre moment: dressyr, terrängritt och banhoppning.

Lag-SM inleds med dressyr och fortsätter med banhoppningen. De som river fler än fyra hinder får inte fortsätta sista dagen då terrängritten avgörs.

Det sammanlagda resultatet räknas i straffpoäng – ju färre poäng desto bättre placering.

Dressyren är en kombination av konst och lydnad och bedöms av domare. Hindren på banhoppningen är 1.10.

Terrängmomentet är ett uthållighetsprov där förtroende och samspel mellan häst och ryttare är A och O. Terrängbanan går över fasta hinder som stockar, vatten, diken, uthopp och kullar.

I Örebro byggs banan på fälten bakom ridhusen och genom delar av trädgården till Karlslunds herrgård. Ett nytt vattenhinder byggs på den så kallade gröna banan.

Terrängbanan för stora hästar är drygt tre kilometer med 23 hinder.

Mer läsning

Annons