Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ryktet om travets död är överdrivet

Ryktet om travsportens förestående död är betydligt överdrivet. Hur ska man annars tolka det faktum att Åby slog nytt publikrekord när Olympiatravet nyligen avgjordes på Göteborgsbanan.

Annons

17 401 personer fanns på plats för att se Charlotte Kalla tända den olympiska elden och för att njuta av Triton Sunds imponerande insats när han vann Olympiatravets final på tangerat världsrekord.

Att travet skulle vara på väg mot sin undergång är givetvis en överdrift. Men ibland känns alla negativa skriverier i fackpressen så enahanda att man nästan tror att så är fallet.

Därför känns det kul att lyfta fram någonting positivt. 17 000 personer på Åby visar att intresset för travet fortfarande är riktigt stort.

Mitt eget travintresse har verkligen legat i dvala under vintern. Trots att jag har tillgång till ATG Live och i princip kan se travlopp dygnet runt så har det blivit otroligt få minuter framför datorskärmen. Det kan delvis bero på att jag jobbar kväll jämnt och ständigt. Men det kan också hänga ihop med att jag helt enkelt tycker att trav är en sommarsport som avnjuts bäst på plats.

Jag vet att jag låter som en köpt reklampelare för Solvallas slogan, men det är faktiskt så jag känner.

Det finns inte mycket som slår en söndagseftermiddag i grässlänten på min hemmabana Fornaboda.

Snart är vi där.

Apropå Fornaboda så är de dags att göra någonting åt hemsidan. Att mötas av texten ”Vi tackar för säsongen 2008 ...” känns inte speciellt fräscht.

Nåja, nu är det först och främst travfesten på Örebro som gäller. Det bjuds en hel hoper med högklassiga lopp.

Här kommer ett försök till att välja ut några av veckoslutets många höjdpunkter. Håll till godo.

1) Orebro Intn’l, V75-7, lördag

Ingen riktigt stjärna med i racet, men å andra sidan är det ruskigt spelvänligt. Jag gillar långlopp stenhårt eftersom det lämnar större utrymme för taktiska manövrar. Robert Berghs Staro Cold Carat har blivit en riktig ”snackis”, men jag tror på en annan segrare.

Mitt drag: Access Toma, Tommy Hanné.

2) Enoch Karlssons minne, V75-1, lördag

Tolv snabba ston över kort distans, här lär det gå undan ordentligt. Maid för Tag lär ta ledningen, men trots att Örebros upplopp är kort så är jag inte helt säker på att hon håller undan.

Mitt drag: Swept to Victory, Örjan Kihlström.

3) Fyraåringslopp, V65-4, fredag

Jo, det körs faktiskt roliga race även på fredagen. Här får vi se Mantorpshästen Pinepower Rose som kvalade på 14.9! Superintressant att se vad Diedrik Meilinks fyraåring kan prestera när det blir allvar.

Mitt drag: Spela inte, titta bara.

4) Bronsdivisionen, V75-5, lördag

Ska vi få se en hemmaseger i V75 så är det nog i det här loppet som den ska komma. Åke Lindblom och Ryan Trot lär i alla fall ta ledningen, sedan gäller det bara att hålla igång hela vägen.

Mitt spel: Victory Power, Erik Adielsson (så kanske Åkes chanser att vinna ökar).

Mer läsning

Annons