Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så påverkar spelsinnet livet utanför planen

”Bara två av hundra har den rätta fotbollshjärnan”
Det var rubriken på en artikel i torsdagens DN.
Det handlade om speluppfattning.

Annons

Forskare har hittat var i hjärnan spelsinnet sitter. Dom påstår sig också kunna mäta om en spelare kan lyckas, via de parametrar som handlar om att läsa spelet och vara på rätt plats vid rätt tillfälle. Forskarna menar att mindre än 15 procent av befolkningen klarar av att bli habila allsvenska fotbollspelare. 2 procent kan bli spelare av högsta allsvenska klass och landslagspelare. Någon enstaka unik blir Zlatan.

Jag har alltid intresserat mig för det här med spelsinne. Det var den egenskapen som höll mig kvar på toppen. Jag inbillar mig också att jag kan använda mig av den även i vardagslivet. Ja, jag är helt säker på att jag kan använda mig av de egenskaperna. Som när jag kör bil, eller bara går på stan, eller handlar.

1, Jag läser spelet, jag är kreativ i stunden. 2, Jag ser lösningar och har förmågan att ändra taktik. 3, Och jag kan revidera beteenden som inte fungerar.

Det är visst det som anses vara spelsinne enligt forskarna.

Om det nu är så som jag tror: Att de här egenskaperna som fotbollspelare använder och behöver även är användbara i vårt vardagsliv. Då börjar jag bli en aning fundersam. Ja orolig rent av. För om man använder samma resonemang och kravprofil på det som händer i vår vardag så lever vi farligt.

Det innebär att det till exempel enbart kör omkring 15 procent habila bilförare på våra vägar. Resten är alltså sämre än så, de flesta rätt kassa. Majoriteten kan alltså inte ens läsa av det som händer på ett tillräckligt säkert sätt. Vem vågar ge sig ut i trafiken efter en sån insikt?

Det här förklarar också alla yra blinda höns i mataffärrerna en fredag eftermiddag. Dom har ingen split vision utan ser bara det som händer precis framför dom. Men det är ju självklart eftersom endast 15 procent av befolkningen, i bästa fall, har förmågan att läsa av och planera sin väg genom folkmassan. Likadant ute på stan när man går på trottoaren och möter tre barnvagnar i bredd, eller när det står små grupper och snackar och blockerar vägen. Eller när personen framför dig som går långsammare inte ens noterar dig där bakom för att ta ett nobelt steg åt sidan för att öppna upp en yta.

Tänk er också: 15 procent av politikerna, 15 procent av läkarna och bankcheferna.

Men det är ingen idé´att bli arg. Det är säkert snälla människor. Fast utan spelsinne.

Så i dessa påsktider av lidande och förlåtelse. Fader förlåt dem, ty de vet inte vad de gör...

Mer läsning

Annons