Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska Örebro län blitrevligaste idrottsarenan

"Vi accepterar inte att våld förstör idrotten." Det är kärnan i en skrivelse som bland annat föreningarna, kommunerna och polisen i Örebro län gått samman i.

Annons

I samband med en match mellan ÖSK och Malmö sommaren 2010 uppstod bråk mellan fotbollssupportrar, bland annat på Stortorget i Örebro. På torget befann sig samtidigt ett stort antal personer ur allmänheten.

Gemensam sak

Mot denna bakgrund, och andra liknande incidenter, har föreningarna i länet tillsammans med kommunerna och polisen, bestämt sig för att arbeta fram ett gemensamt arbetsdokument. Dokumentet ska ligga till grund för en strävan hos samtliga aktörer att evenemangen ska bli så trevliga som möjligt.

Bland annat ska klubbarna ansvara för samordning av de insatser som krävs i samband med match. Man ska också se till att alla känner sig välkomna.

Utvecklar samverkan

Polisen ska jobba för att utveckla sin samverkan med de andra aktörerna och att minska nyrekryteringen till supportergrupperna av människor som inte har idrotten i fokus.

Kommunernas ansvar är bland annat säkerhetsarrangemang i hur åskådare tar sig in och ut från arenan.

I dokumentet poängterar man också vikten av att ha en god dialog med massmedia och att man vid negativa händelser inte ska dölja eller mörka något.    

Mer läsning

Annons