Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandqvist förstärkte sina aktier utan att spela

Hade förväntat mig vår och värme i Danmark men möttes av isande vindar och fotbollsmässigt mörker.
Örebro SK förbryllar, och det bara tre veckor före den allsvenska seriepremiären.

Annons

Jag tänker inte skrika ut i svarta rubriker att ÖSK åker ur men som lagkaptenen Magnus Wikström, på sitt alltid lika sansade sätt, sa efter matchen: ”Spelar vi så här tar vi inte en enda poäng i allsvenskan.”

Klockrent citat.

ÖSK blev överkört av ett danskt bakgårdsgäng som spelade en primitiv fotboll. Randers sökte sig hela tiden i djupled, utnyttjade blåsten och sprang och krigade som om det gällde livet på en naturplan som bestod av lika mycket jord som gräs.

ÖSK försökte spela snyggt, med vårdat passningsspel, men blev ett enkelt byte. Wikström pratade om smartness efteråt, att man måste använda huvudet när man spelar fotboll. Att ibland anpassa sig efter motståndare, väder och vind och inte bara köra på. Ligger mycket i det.

Det är en konstig försäsong. Bara det att ÖSK ännu inte visat upp sig på hemmaplan är märkligt. I går såg jag sju spelare jag aldrig sett tidigare i en ÖSK-tröja. Kan inte påstå att någon av dem imponerade överdrivet mycket.

Den ende som stärkte sina aktier i allsvenska premiärelvan var en spelare som aldrig satte sin fot på planen. Målvakten Jonas Sandqvist. Alla spelare kan ha en dålig dag men Tomer Chencinski gjorde ett allmänt konstigt intryck.

Och då menar jag inte bara vid vansinnesutrusningen före 1–0 eller när han praktiserade någon slags målvaktsyoga ensam på planen en timme före avspark.

Webb-tv-Gabriel, som var med ÖSK under träningslägret i Turkiet, förvarnade mig om att Chencinski har klara bekymmer med positionsspelet. Kan inte annat än att ge honom rätt. Det såg fladdrigt ut.

Även valet av motståndare på försäsongen känns skumt. Fortfarande ingen riktig värdemätare. Nästan bara motståndare som man knappt kan stava till, och ännu mindre rabbla upp några spelare i. På förhand var det omöjligt att veta vad som väntade här i Randers. Hoppas att Sixten Boström får lite bättre svar på lagets kapacitet i de sista träningsmatcherna mot Syrianska och Elfsborg.

Efter matchen i går erkände ÖSK-tränaren att han fick en del svar – men att han inte ville vara elak och berätta vilka.

Klart att influensavågen som knockat nästan hela truppen spelar in. Flera spelare sprang nästan runt och spydde på planen. Inte lätt att spela fotboll då.

Det enda man med säkerhet kan fastslå med träningsmatcher på försäsongen är att de inte betyder ett skit för hur det kommer att gå i allsvenskan.

Statistiska centralbyrån skulle få fullt sjå med att finna en analys genom att jämföra ÖSK:s resultat i träningsmatcherna med insatserna i allsvenskan.

 2010 vann ÖSK tre träningsmatcher och blev trea i allsvenskan. 

 2011 vann ÖSK sju träningsmatcher och blev tolva.

Ja, ni förstår.

Jag har aldrig känt mig så orolig inför en ÖSK-säsong som på Cypernlägret 2008. Sixten Boström hade precis tillträtt som tränare, såg lite lätt bortkommen ut, och jag undrade i mitt stilla sinne om han skulle överleva våren i sin nya klubb.

ÖSK saknade anfallsvapen och vann bara två matcher på hela försäsongen. Men så hittade klubben Kim Olsen som bombade in åtta mål på 16 matcher och tog ÖSK till sjunde plats i allsvenskan. Och Sixten biter sig kvar, går nu in på sin femte säsong som huvudtränare.

Fast jag måste erkänna att jag börjar känna den där gnagande oron i magtrakten igen.

Mer läsning

Annons