Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sånt snack köper jag inte

Eco Örebro har fem raka förluster, är sist i ligan och ensamt lag om att inte ha vunnit en match.
Nån som bryr sig? Jag hade önskat att jag kunde säga ja.
Men jag hör knappt min egen viskning.

Annons

Ni minns väl fjolårssäsongen. Eco Örebro klev plötsligt upp i ligan. Sportsligt misslyckades man spela sig dit. Ekonomin var bättre än spelarna och laget tilldelades en plats. Ingen visste vad man skulle få och INGEN av de hundratalet besökarna på upptaktsträffen rörde en min när coachen Ivan Stanisak sa:

– Vi kanske inte kommer att vinna en match. Man bygger ju inte ett hus på bara ett år.

Eco Örebro vann de fem första matcherna och chokade allt och alla. Många jättar blev kissnödiga när Mr Bean-kopian Stanisak höjde armarna över huvudet och beordade zonförsvar. Till och med mästarna Dolphins slogs sig illa i Idrottshuset.

Höst blev till vinter och en tunn trupp orkade inte fläska på längre. Fötterna ömmade och Stanisak tappade både rösten och hoppet. Vintern blev en enda lång lidelse och Eco föll som en sten genom isen.

Kroaten fick aldrig bygga klart sitt hus. Men hans grund satte ändå avtryck. Eco Örebro utsågs till årets överraskning i svensk basket. Respekt.

Nu, fem omgångar in i årets liga, är Eco poänglöst – och resultatmässigt lika dåligt som man året före var bra. Visst, lottningen av spelprogrammet med svåra matcher som Sundsvall, LF, Norrköping och ett pånyttfött Södertälje var elak. Men de matcherna var lika svåra förra året och sånt snack köper jag inte. Eco är sämre i år. I alla fall just nu. Dessutom måste man slå ett lag som 08 Stockholm om målet om slutspel ens ska kunna tas på allvar. Ännu mer vinna jumbofinalen hemma mot Borås på måndagskvällen. Eco Örebro levde mycket på sin hausse och publiktrycket inledningsvis förra säsongen. Applåderna gav adrenalin. Som gav poäng. Nu är mycket borta. Fortsätter förlustraden att rulla som en växande snöboll är man det nog många som till och med kommer att glömma tiden då Eco Örebro trampade på allt och alla. Då spelar serietillhörigheten ingen roll längre. Lag som tassar runt på tårna kommer ingen ihåg.

Nye chefscoachen Lennart Grundel räckte upp handen under årets upptaktsträff på frågan om vilken tränare som vågade tro att hans lag skulle vinna SM-guld. Jag hoppas det var första april. Eller en tidlös fråga. Annars förstår jag ingenting.

Mer läsning

Annons