Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se bilderna: Morgans magiska ironman

Morgan Pätsi nådde sina drömmars mål. På söndagsmorgonen, svensk tid, gick han i mål i ironman-VM på Hawaii. Se exklusiva bilder från loppet.

Annons
Morgan Pätsi.

3,86 kilometer simning, 180 kilometer cykling och 42,2 kilometer löpning.

Men ett ironman på Hawaii är så mycket mer. Originalet, världsmästerskapet, det alla triathleter strävar mot och drömmer om.

För Morgna Pätsi från Dyltabruk blev det verklighet i helgen. Efter att ha kvalat in via Kalmars ironman i somras tog han sig till Hawaii.

– Det är det största jag varit med om idrottsmässigt, säger Pätsi ett drygt dygn efter målgång.

Han gjorde sin bästa simsträcka i karriären, nådde stranden efter en timme och åtta minuter.

– Simningen var en speciell upplevelse då sikten i vattnet är fantastisk med koraller på botten, så det var bara och försöka njuta och slappna av, säger Morgan.

Morgan var 971:a av 2 134 startande upp ur vattnet. Men plockade sedan in 573 placeringar (!) på cyklingen och var 398:a totalt, 73:a i H35-klassen, till andra växlingen.

– Jag är stark på cykeln. Benen kändes sega efter simningen, men det släppte efter några kilometer och benen kändes starka. Vi hade stark medvind nästan hela vägen ut till vändpunkten i Hawi, men de sista 40 kilometerna bjöds det på rejäl motvid, så det var bara att borra ned huvudet och trycka på, säger Morgan.

Sedan väntade det avslutande maratonloppet.

– När jag hoppade av cykeln stapplade jag fram på träben som var helt stumma. De första kilometerna kändes ändå helt okej, men redan efter sju kilometer började det bli slitigt. Jagfick gräva djupt för att hålla mig löpande mellan vätskestationerna, säger Morgan.

Ändå klarade han av maratonloppet på 3.34.12 och fick sluttiden 9.44.47. I mål var Pätsi 431:a totalt och 88:a i åldersklassen H35. Och en stor upplevelse rikare.

– När jag kom upp på Ali’i drive, där målgången är, ville jag bara ta in atmosfären och njuta hela vägen fram till målet där Mike Reilly skrek: ”Morgan Patsi, you’re an ironman!” Det var magiskt, säger Morgan som gärna skulle återvända.

– Jag skulle gärna vilja åka tillbaka. Men just nu ska jag gå på offseason och bara njuta av årets framgångar.

Också tisdagens NA, papperstidningen, som du kan köpa som e-tidningen här nedan: Örebroaren som blev andra svensk att simma över Gibraltar sund.

Morgan Pätsi (t h) på väg upp ur vattnet mot första växlingen.
Morgan Pätsi under maratonloppet som alltid avslutar triathlontävlingarna över ironmandistans.
Morgan Pätsi går i mål efter nio timmar, 44 minuter och 47 sekunder.

Mer läsning

Annons