Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Serien är över – äntligen kan det riktigt roliga börja

Så var den över, hockeyallsvenskan.
165 dagar. 364 matcher.
Nu betyder de inte ett skit längre.
Och nu, äntligen, börjar hockeysäsongen på allvar.

Annons

Örebro kan vara både ledsna och glada åt att grundserien nu bara är av historiskt och akademiskt intresse. En serieseger är alltid en serieseger. Men de sista tolv matcherna innehöll en präktiga formsvacka, en lång skadelista, ett stukat självförtroende och bara två trepoängare.

Men så här: Alla som såg laget i höstas vet vad det kan prestera. En stor serieledning gav skön arbetsro, och kanske lite bekvämlighet. Men inte heller det betyder något nu.

Kvalserien är ett oskrivet blad, och ingen ska vara överraskad om det är vinstmaskinen från oktober som tröskar ut på isen den 15 mars.

Ingen ska vara överraskad om Conny Strömberg står med guldhjälm och tar emot örebroarnas hyllningar på Stortorget den 7 april.

Märkväl att jag skriver de där raderna efter en 3–7-förlust mot Västerås. Efter en tredjeperiod där gästerna klädde av seriesegrarna medan Örebrobackarna uppträdde som ett gäng B-juniorer på besök i allsvenskan och Nicklas Dahlberg kastade in puckar i eget mål.

För lägger vi formsvackor och skadechocker åt sidan är Örebro fortfarande det enda allsvenska lag som på allvar kan utmana om en elitserieplats i vår.

Peter Andersson har lyckats med konststycket att bygga ett lag kring sina fyra superstjärnor Conny Strömberg, Johan Wiklander, Jared Aulin och Matt Keith. Fråga Malmö och Leksand så får ni reda på exakt hur svårt det är att lyckas med.

Nu måste de tolv dagarna och nio ispassen fram till kvalserien användas för att mejsla ut ett försvarsspel och en grundtrygghet, och åt att återuppbygga Nicklas Dahlbergs magnifika självförtroende från i höstas.

I andra änden av länet, i Karlskoga, saknas stjärnor. Där är laget istället ännu större. Det finns många allsvenska tränare som inte har mycket till övers för de uttryck av kompromisslös vinnarinstinkt den Boforsanda Sam Hallam återuppväckt fört med sig. Det är snack och provokationer och tjuvnyp. Och, i sina bästa stunder, full fart framåt. Fult men effektivt.

De allsvenska lagen har börjat lära sig hur det där ska bemötas. Elitserielagen kommer bli överraskade – men har å andra sidan en större individuell skicklighet och lär kunna hantera det.

Kort sagt. Alla poäng som Karlskoga tar i kvalserien utöver de mot Leksand och förkvalserievinnaren är ren bonus. Något som kan få Biks kvalserie att dö redan efter tre omgångar.

Ska det bli roligare än så måste målvakten Daniel Bellissimo stå på huvudet i tio omgångar.

Att Örebro och Bik Karlskoga möts i en kvalserie till elitserien innebär inte bara en osannolik fest för båda lagens supportrar. Det är också helt unikt.

Senaste gången ett Örebro- och ett Karlskogalag överhuvudtaget möttes i en kvalserie till högsta serien var för drygt 41 år sedan, i februari 1971.

Då besegrade KB Karlskoga Örebro SK med 6-3 i ett helt avgörande derby på Boforsrinken i sista omgången, och tog klivet upp i division 1.

Någon sådan dramatik är inte att vänta den här gången. I varje fall inte mellan de båda lagen.

Men spännande kommer det att bli. Förmodligen ända till den 6 april.

Det är bara att spänna fast säkerhetsbältena och hänga med. Kvalserien – serien som alltid betyder allt.

Mer läsning

Annons