Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sex glimrande namn till Guldklockan 2009

Allt som glimmar är inte guld. Men när mörkret sänker sig är det alltid lika trevligt att få presentera det lokala sportårets ljusglimtar.
Det är dags för NA-sportens glimrande högtidsstund – här är kandidaterna till Guldklockan 2009.

Annons

Det är en tradition lika årstidsbunden som lucia och jultomten. En process som inleds i dag och som via läsarröster, diskussioner och juryarbete når sin högtidliga avtäckning på självaste julafton.

Vi skäms inte för att kalla NA:s guldklocka för vårt eget lokala bragdguld. Utmärkelsen till den idrottare eller det lag som har utfört årets främsta och populäraste lokala idrottsprestation.

En titt i historieboken visar att detta är ett pris för de verkligt stora profilerna. Orvar Bergmark, Stig Blomqvist, Agneta Andersson, Bengt-Åke Gustafsson och Anna Lindberg är bara några kända vinnare.

Hur ska då sportåret 2009 sammanfattas så här långt? Jag skulle vilja summera det som ett toppenår utan de riktigt, riktigt stora topparna.

Örebro län uppvisar för närvarande en enorm bredd på den nationella idrottskartan. Få regioner utanför Stockholm, Malmö och Göteborg ståtar med samma omfattande utbud för den idrottsintresserade publiken. Framför allt i lagsporterna.

Se bara på årets provkarta:

Två allsvenska fotbollslag. Kif Örebros femteplats var den bästa någonsin i damallsvenskan, ÖSK:s sjätteplats den bästa under 2000-talet. Lägg därtill Degerfors avancemang till superettan.

Indianerna tog sig till SM-slutspelets semifinal, även om platsen säkrades tack vare det märkliga påfundet ”bästa förlorare”. Klubbens återvändare Magnus ”Zorro” Zetterström stod också för årets knall när han lyckades kvala in till nästa års VM-serie.

I STCC såg det länge ut som en länsbo åter skulle kliva högst upp på prispallen. Men Thed Björk knuffades bokstavligen ner i sista stund.

I våras bjöd Örebro Hockey på kvalfest och avancerade till allsvenskan. I den serien överraskar just nu Bofors hela hockey-Sverige med att hänga med i toppen.

I handbollens elitserie pressade Lif Lindesberg de blivande svenska mästarna Alingsås till fem tuffa kvartsfinaler. ÖSK handbolls damer tog klivet upp i division 1.

Volleybollen har numera två spännande elitserielag i Örebro Volley och Lindesberg.

Basketen fick – eller ska vi säga tog – mycket överraskande en plats i den högsta ligan. Väl där har man rivstartat och varit seriens stora sensation.

Traditionsrika bandyn halkade visserligen ner i allsvenskan men kan å andra sidan nu ståta med en ny hall att utvecklas i och en av tidernas största profiler i tränaren Stefan ”Lillis” Jonsson.

Som sagt: gediget och omfattande. Men eftersom NA:s guldklocka i första hand är ett pris för vinnare och de som gör de riktigt stora avtrycken har vi sökt årets tänkbara pristagare på annat håll.

Följande sex kandidater har vi fastnat för:

Jonas Andersson, båtsport

– en svensk F1-stjärna till sjöss. Toppar årets formel 1-serie med tre deltävlingar kvar.

Johan Brolenius, alpint – tre topp-tio-platser i vinterns världscup. Nära sensationell VM-medalj när han på andra plats körde ur i andra åket.

Marcus Ericsson, racing – totalvinnare av formel 3-serien i Japan. Två delsegrar i brittiska F3-serien. Nominerad som årets nykomling på Idrottsgalan i Globen.

Emilia Fahlin, cykel – SM-guld, tempo. Vinnare av linjeloppet Tour Kalifornien och silver på U23-EM, tempo.

Calle Gunnarsson, ishockey – VM-brons. Gjorde avgörande 3-2-målet mot USA. Örebrofostrad back som via Linköping och Tre Kronor spelat till sig ett NHL-kontrakt.

Rebecca Högberg, friidrott – SM-guld 400 meter där hon sänkte sitt pesonbästa med drygt 1,5 sekund. Pris för årets prestation i SM. Tvåa i Finnkampen på samma distans. Var med på lag-EM i långa stafetten.

Nu vill vi ha din åsikt så att vi har ett så välunderbyggt underlag som möjligt inför det beslutande sammanträdet. Det är självklart fritt fram att föreslå helt andra namn. Enda kravet är att personen eller laget måste uppfylla följande stadga:

”NA:s guldklocka ska delas ut till den idrottare eller det lag som utfört årets främsta och populäraste idrottsprestation i Örebro län. För att få klockan en andra gång krävs en prestation i särklass”.

Det finns flera sätt att påverka slutvalet:

1. Rösta på na.se.

2. Mejla till: [email protected] – skriv Guldklocka i ämnesraden.

3. Skicka ett vykort eller brev till Nerikes Allehanda, Sporten, Guldklocka, 701 92 Örebro.

En jury bestående av NA:s tidningschef och sportredaktion kommer slutgiltigt att avgöra var utmärkelsen hamnar. Vinnaren av 2009 års guldklocka presenteras i Nerikes Allehanda på julaftonen.

Annons