Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sisu-resa gick till Argentina

Sisu idrottsutbildarna åkte i förra veckan på en utbildningsresa till Buenos Aires i Argentina. Kostnad 300 000 kronor.
– Vi måste utveckla vår personal för att inte stanna eller backa i vår verksamhet, säger ordförande Per Jansson.

Annons
Utbildningsresan gick till Argentinas huvudstad Buenos Aires.

Den 27 oktober gick flyget, som innehöll 19 personer anställda vid Sisu idrottsutbildarna Örebro, till Argentinas huvudstad Buenos Aires. Under den veckolånga vistelsen i varmt klimat gjorde sällskapet bland annat besök hos storlagen River Plate och Boca Juniors, där syftet var att lära sig av fotbollsklubbarnas stora organisationer. Man besökte även ett katolskt universitet där syftet var att lära sig om utbildning integrerad med idrott.

Per Jansson är ordförande för Sisu i Örebro och var den som höll i resan.

– Just deras historia med 200 år av integration kan vi lära oss massor av. I många delar har de hunnit längre än vi.

 Personalen ville ditAtt det blev just ett så långväga resmål förklaras av att personalen helt enkelt ville dit.

– Det var ett val av personalen. Ambitionen är ju att folkbilda och då är det intressant med ett land som är annorlunda, där vi kan öka förståelsen och möta en annan kultur och ett annat statsskick, säger Thomas Eklund, utbildningschef i Sisu Örebro.

Hela resan och uppehället för de 19 anställda bekostades med pengar ur Sisus budget. Ungefär 300 000 kronor, uppger Thomas Eklund att resan kostat.

– Vi har ju en kompetenspott för utveckling av personalen och där har vi under tre år sparat pengar. Vi har haft framgång i våra ansökningar och då frigörs medel som vi satt undan.

Personalen har verkligen gnetat för det här och har då egentligen fått stå tillbaka i tre år för att det skulle bli av. Alla företag har ju en kompetensutvecklingsbudget och nu har vi valt att spara vår för att göra något särskilt när vi har 25-årsjubileum i år.

Arga reaktionerMen resan har väckt arga reaktioner i länets idrottskretsar.

– Det är för fan våra pengar. De hårt arbetande idrottsföreningarnas i länet, skriver en idrottsledare som hört av sig till NA.

– Ska dom vara där i över en vecka och kosta pengar när föreningarna här hemma sliter för att få slantarna att räcka?, säger en annan.

Sisus ordförande Per Jansson försvarar resan.

– Vi är ju i dag 20 personer här och vi kan inte tävla med privata bolag vad gäller lön. Då blir personalutvecklingen viktig.

– Örebros Sisudistrikt är mycket framgångsrikt, med flest studietimmar per invånare. I alla sådana nyckeltal ligger vi i front, så många andra distrikt är avundsjuka på oss. Våra föreningar här har det väl förspänt.

Men de här pengarna som användes till resan hade kunnat gå till föreningarna i stället?

– Det hade de kanske kunnat göra kortsiktigt men långsiktigt hade det blivit tvärtom. Nu är ju tanken att de här pengarna kommer föreningarna till del genom en betydligt starkare personal, säger Jansson.

Kommer föreningarna märka av någon konkret effekt av resan?– Ja, mer motiverade utvecklingskonsulter är ju ingen nackdel.

Sisu idrottsutbildarna

Sisu Idrottsutbildarna i Örebro län är idrottsrörelsens stödorganisation i Örebro län. Sisus uppgift är att utveckla och vara ett stöd för länets specialdistriktsförbund och idrottsföreningar vid utbildningen av aktiva, tränare och funktionärer. Utbildningen kan ske genom kurser, studiecirklar, föreläsningar eller andra arrangemang, där Sisu går in som stöd.

140 miljoner kronor i statligt stöd kanaliseras direkt till Sisu från utbildningsdepartementet.

Till detta tillkommer ungefär 60 miljoner kronor i stöd från landets kommuner och landsting.

Projekt genomförda tillsammans med EU kan också generera pengar till Sisudistrikten.

Mer läsning

Annons