Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sisu utomlands - varje år

Enligt Sisus ledning var resan till Argentina en särskild satsning.
Men NA kan i dag avslöja att det inte är den enda de gjort de senaste tre åren.

Annons
Berlin - ett av Sisus resmål.

NA skrev i tisdagens tidning om den resa Sisu Örebros personal nyligen gjort till Buenos Aires i Argentina. Det avlägsna resmålet och kostnaden på 300 000 kronor har upprört flera i länets idrottskretsar som ifrågasätter behovet och nyttan av en sådan resa.

Sisu Örebros utbildningschef Thomas Eklund försvarade då resan så här:

– Vi har ju en kompetenspott för utveckling av personalen och där har vi under tre år sparat pengar. Personalen har verkligen gnetat för det här och har då egentligen fått stå tillbaka i tre år för att det skulle bli av. Alla företag har ju en kompetensutvecklingsbudget och nu har vi valt att spara vår för att göra något särskilt när vi har 25-årsjubileum i år.

Men resan till Argentina är inte den enda som personalen gjort under de senaste tre åren.

Sedan 2007 har personalen åkt på resor till Paris, Berlin, Köpenhamn, Åland och London. Ordföranden Per Jansson uppskattar kostnaden till ungefär 40 000 kronor per resa. De flesta av resorna har genomförts i månadsskiftet januari-februari och har varit så kallade kickoffs.

– Vi behöver samla gänget. Vi jobbar ju ifrån varandra mycket och är uppdelade på olika idrotter. En hel del uppdrag sker kvällstid och hur tokigt det än låter är det inte säkert att vi träffar varandra dagligen, säger Per Jansson.

Men kan man då verkligen säga att personalutvecklingen har fått stå tillbaka i tre år när ni ändå gjort andra resor under perioden?– En liten del av de här resorna är personalutveckling. Men de handlar mer om att få ihop gruppen och sätta upp gemensamma mål och planera verksamheten för det kommande året.

NA begärde ut en fullständig lista på de resor personalen på Sisu Örebro gjort under 2000-talet. På den lista som Thomas Eklund sammanställde fanns inte alla de resor NA fått uppgift om med.

Vi har fått information om att ni reste till Åland i augusti 2009 också?– I det fallet har vi en i personalen som är från Åland och därför åkte vi dit. Men det var en speciell grej, säger Per Jansson.

Så det är inte en årlig resa, såsom de ni gör under vintern?– Nej, det är mer en engångsföreteelse.

Per Jansson vill också betona att resorna är en effekt av det framgångsrika arbete som Sisu Örebro gör.

– Många tittar på oss med avundsjuka. Vi är i särklass jämfört med andra distrikt och våra konsulter är verkligen fullblodsproffs. Att vi har mer pengar att sätta undan beror på att vi har en så pass bra verksamhet. Det betalar sig.

Sisus årliga statliga bidrag baseras på de senaste tre årens verksamhet och mycket verksamhet genererar mycket pengar. Därutöver får Sisu Örebro statliga medel av kommuner och landsting och dessutom ger framgångsrika projekt och ansökningar genom EU pengar till distriktet.

Motivation och utvecklingFör att göra resan till Argentina säger Per Jansson att de satt undan motsvarande 5 000 kronor per person och år.

– Det är ju ingen ansenlig summa. Syftet med de här resorna är ju både motivation och utveckling. Vi bygger engagemang för att få en mer motiverad personal. En ren investering i personalkapitalet.

Inga nöjesresorResorna är inte heller några nöjesresor påminner han.

– Absolut inte. Vi har tuffa program. I Argentina nu senast var vi uppbokade varje dag utom en eftermiddag till exempel.

Att reaktionerna är så starka och tipsen till NA så frekventa kring Sisus verksamhet just nu tror Per Jansson kan ha en koppling till att en ny chef håller på tillsättas som ska ansvara för både Sisu och Örebro läns idrottsförbund.

En tjänst som utbildningschefen Thomas Eklund är en naturlig kandidat till.

– Den processen känner jag kan ha betydelse. Det kan vara utspel för att påverka.

Sisu-resor under 2000-talet

Varje år runt januari–februari åker hela personalen på en kickoff-resa, som vanligtvis varar tre dagar. Ett vanligt program under dagarna är sightseeing ankomstdagen, konferensaktiviteter nästa dag med festligheter till kvällen samt tid för egna aktiviteter under hemresedagen.

Kostnaden för dessa resor uppskattas till 40 000 exklusive arbetskostnad per resa.

2001: Oslo

2002: Sälen

2003: Bredsjö

2004: Glasgow

2005: Milano

2006: Barcelona

2007: Paris

2008: Berlin

2009: Köpenhamn

2010: London

Därutöver har personalen vid minst ett tillfälle åkt på en liknande kickoff strax efter semestern i augusti-september.

2009: Åland

Under 2000-talet har även tre längre, veckolånga, resor genomförts med syfte att vara både kompetensutvecklande och personligt utvecklande för personalen. Kostnaden för resan till Argentina var 300 000 exklusive arbetskostnad.

2001: Beirut, Libanon.

2004: Kapstaden, Sydafrika.

2010: Buenos Aires, Argentina.

Sisu står för hela kostnaden under resorna. De 20 anställda som jobbar på Sisu i Örebro har lön för 8 timmar per dag under resedagarna, med undantag för resedagen under vinterresorna som oftast blir söndagar. Där har personalen valt att avstå arbetstid.

(Källa: Sisu Örebro)

Mer läsning

Annons