Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sixten hett villebråd på upptaktsträffen

Annons

Det är länge sedan som Örebro SK nämns med så stor respekt som inför årets allsvenska säsong.

När fotbolls-Sveriges grädda höll sin årliga allsvenska upptaktsträff i Stockholm i går så fick ÖSK överraskande fler röster än självaste svenska mästarna Kalmar på frågan om var årets SM-guld hamnar. 3,9 procent tippade ÖSK som mästare, medan Kalmar bara fick 3,3 procent.

Visserligen är det en omröstning som ska tas med en stor nypa salt - 250 personer från media, fotbollförbundet och de berörda klubbarna sitter i en mörk lokal och trycker på mentometerknappar - men det känns ändå som om ÖSK:s grundmurade tråkstämpel börjar luckras upp.

ÖSK-tränaren Sixten Boström hade lämnat Behrn arena för Behrns finare salonger för en dag och det var intressant att skåda riksmedias försiktiga intresse för finländaren.

Vem är den där glasögonprydde herrn som fått ÖSK att spela en sådan attraktiv fotboll?

Det skulle givetvis utredas. Nästan hela mediaeliten var där. Bank, Niva, Ekwall, Lundh och allt vad de heter.

Jag har varit på såna här träffar förr och sett hur ÖSK:s representater fått sitta alldeles ensamma vid sitt bord medan journalisterna flockats runt storklubbarna. Nu drogs det i Sixten från alla håll och även sportchefen Lennart Sjögren och vd:n Jan Karlsson fick svara på frågor.

Det var bara vid presentationen som man kände igen övriga Sveriges vanliga behandling av ÖSK. Samtliga tränare presenterades med spotlight uppe på scenen men när det var Sixtens tur så föll ljuset på Halmstadstränaren Janne Andersson. Rutinerade konferencieren Lasse Granqvist fann sig snabbt och gav ÖSK en retroaktiv ursäkt genom att tippa ÖSK som fyra i årets allsvenska.

Sixten delade även ut en passning till rikspressen när han konstaterade att "det tråkiga ÖSK kanske inte var så tråkigt i höstas".

Ingen sade emot.

På Lasse Granqvists fråga om vilken spelare som absolut inte får gå sönder i år så svarade Sixten, efter viss påtryckning, John Alvbåge.

Ingen sade emot där heller.

Precis som nästan alla andra tränare tippade Sixten Boström Elfsborg som svenska mästare. Elfsborg fick 11,5 röster. Tvåa var IFK Göteborg med 1,5. Dessutom fick Malmö, AIK och Helsingborg var sin ströröst.

Tränarna försökte nästan slå varandra i att lägga på Magnus Haglunds mannar allt favorittryck.

"Haglunds Elfsborg joggar in guldet", retades AIK-tränaren Mikael Stahre.

Själv är jag inte alls lika säker på att Elfsborg blir mästare. Tror att förlusten av landslagsmålvakten Johan Wiland är tyngre än vad många förstår.

I stället får Göteborg mitt tips.

Jag tror definitivt att ÖSK, precis som förra året, kommer att nypa till guldfavoriterna. Kom ihåg att Elfsborg bara tog en pinne mot ÖSK förra säsongen.

Sixten Boström har något stort på gång vilket kan visa sig om ett eller två år.

Kan Kalmar så kan Örebro.

Mer läsning

Annons