Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sixtens uttalande dumförklarar dig

Sixten Boström och ÖSK har mer eller mindre gjort allting rätt de senaste två åren och det har ingivit respekt hos mig. Jag har varit imponerad över den ”extreme make over” som klubben gjort både på planen och vid sidan om.

Annons

Det har jag också fört fram i olika sammanhang för att jag tycker att det är viktigt att påvisa att det går förändra någonting som är ruttet till hög kvalitet.

Därför blev jag så besviken över den dikeskörning som Sixten och klubben gjorde efter den kontroversiella laguttagningen i cupmatchen mot BK Häcken.

Besvikelsen handlar inte i första hand om själva laguttagningen även om citatet ”Bästa laget spelade givetvis” var löjeväckande. 

Hade det varit en allsvensk match hade förstås uppställningen sett helt annorlunda ut. Det vet alla. 

Sixten och ÖSK prioriterade helt enkelt allsvenskan före cupen och det är ingenting konstigt med det. Att man kan ha olika åsikter om rätt eller fel i det beslutet är en annan femma.

Misstaget tycker jag är hur man har kommunicerat i frågan.

Sixten har inte visat någon förståelse för den besvikelse som finns hos supportrarna när dom för första gången på länge känt lukten av en titel.

I stället har han med stor tyngd förklarat att ingen utanför de egna leden ”fattar” hur läget är ställt. I stället för att erkänna att de tagit ett strategiskt beslut om att lufta truppen i cupen så säger Sixten att ingen skulle ha sagt någonting om ÖSK vunnit mot Häcken.

Det är inte det det handlar om här.

Sixten och klubben dumförklarar alla som följer ÖSK. Attityden i svaren gränsar till arrogans.

För inte så länge sedan hyllade jag Sixten och hans tro på den väg han valt. Att han inte tar skit utan visar stark integritet trots den utsatta positionen. Hans självförtroende är starkt och jag gillar det. Men det finns en gräns när självförtroendet kan gå över i högmod.

En del tränare har en tendens till detta högmod i förhållande till den publik som betalar för att se matcherna. Senast i söndags när jag var på Olympia och jobbade på Helsingborg–Elfsborg mötte vi en liknande inställning i från Elfsborgs tränare Magnus Haglund.

Alla hade sett att Elfsborg gjort en ovanligt dålig halvlek, spelarna såg matta och sega ut, låg under och var tillbakapressade. Men Haglund var jättenöjd. Verkade tycka att frågorna från vår reporter var korkade. 

Han har visat den sidan många gånger förut. Även om Magnus har den åsikten så har han även ett val i hur han vill kommunicera. Ofta väljer han ett arrogant sätt. 

Detta har vi även blivit tvungna att acceptera med vårt landslag. Minns ni matcherna Sverige mot Turkiet i EM 2000 och mötet mot Trinidad/Tobago i VM 2006. 

Usla insatser där landets supportrar var i uppror. 

Då ställer sig förbundskaptenerna och talar om att de är nöjda med insatsen. De visar ingen förståelse för publikens besvikelser. Delar upp sig i ett vi och ett dom. Sådant skapar bara motsättningar. Det är så onödigt.

Sixten balanserar på den gränsen.

I framgång glömmer folk fort.

Vänder det så kan jag lova att ingen glömt.

Mer läsning

Annons