Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skott från höften i ett galet derby

Det var nästan så att man tappade andan. Det sköts från höften i den sista perioden i ett galet hockeyderby. Bofors vände 0-1 till 2-1 på 38 sekunder men Örebro vände tillbaka på 71 och överlyckliga supportrar vrålade "vi älskar rödvitt" så att det ekade i hela Karlskoga. Och de syftade inte på Degerfors IF.

Annons

Örebro skövlar offer efter offer i hockeyallsvenskan, sjätte raka segern nu, och sättet man vinner på imponerar. Smartness, ödmjukhet och tålamod är våra ledord sade tränaren Peter Andersson på presskonferensen och konstaterade att mycket handlar om känslor och att kunna hantera dem.

Det gjorde varken Peter eller Örebro Hockey i Karlskoga förra säsongen. Då brast det för Peter som skällde som en hund på domaren, laget kom ur rytmen - och förlorade.

Annorlunda nu. Bofors-klacken skrek "Conny dricker hembränt" till den tidigare avstängde Strömberg som inte lät sig påverkas negativt. Poängkungen var tillbaka och såg inte ut att ha tagit skada av incidenten tidigare i veckan. Och nye målvakten Michal Zajkowski verkar inte darra för något.

Istället var det Bofors som förivrade sig. När klockan tickade mot full tid och spelarna såg en skön derbyseger framför sig, försökte spela av matchen, men blev lite för heta. Vi tappade smarthet, erkände tränaren Sam Hallam.

Inte sedan Lars-Gunnar Jansson och ÖIK-tiden i början 1990-talet har hockeytempen varit så hög i Örebro som nu. Det finns en moral i laget som jag inte sett tidigare. När laget ligger under är det inte bara sex-sju spelare i båset som pushar de andra, utan 18-19.

Samtidigt ska man inte ropa för högt för tidigt. Glöm inte att Bofors ledde allsvenskan efter sju omgångar förra säsongen efter sex segrar på sju matcher. Laget löpte inte linan ut men den fina starten räckte för en playoff-plats, och det är ungefär där som man bör lägga ribban öven för Örebro i vinter.

Örebro leder allsvenskan samtidigt som Bofors ligger sist. Vem kunde tror det? "Serieledarna är här, se och lär", sjöng Örebro-klacken. Det finns helt klart en frustration i Karlskoga över Örebro Hockeys framgångar. Att Örebro är bättre i fotboll, basket, bandy eller innebandy är skitsamma, men de stöddiga örebroarna ska banne mig inte komma och bli bättre i hockey för det förstår de sig inte på.

Det är känslan jag får.

I pressrummet i Nobelhallen hänger gamla svartvita fotografier som påminner om gamla storhetstider. I går satt Sam Hallam i samma rum med sänkt huvud.

En talande bild om att hockeykartan i länet kanske är på väg att skrivas som.

Det har alltid funnits en rivalitet mellan Bofors och Örebro och jag hann inte mer än att kliva ur redaktionsbilen utanför Nobelhallen innan ramsan "hata, hata, hata Örebro" satte trumhinnorna i svaj för första gången denna lördagskväll.

Som örebroare har jag många gånger förundrats och facinerats över hatet från Karlskoga- och Degerforshåll. Upplever inte att örebroarna känner lika starkt tillbaka även om det givetvis finns undantag. Kan bara gå till mig själv som alltid charmats av Degerfors känt glädje över de rödvitas fotbollsframgångar.

Man brukar avfärda det som lillebrorskomplex, men kanske fick jag ett litet svar på min fråga när Bofors klubbvisa och texten "För det är vi mot världen" spelades som intro. Precis som Hammarby alltid gjort odlar man gärna myten om den passionerade underdogens kamp mot stormakten.

Fast en sak är faktiskt supportrarna i Bofors och Örebro överens om:

Man hatar Västerås ännu mer.

Mer läsning

Annons