Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SM-silver till Filip Danielsson

Ett år yngre än många av konkurrenterna – trots det knep Garphyttans Filip Danielsson silver när skiathlon inledde skid-JSM.Dessutom blev det guld i lagtävlingen.

Annons

Vedevågskillen Filip Danielsson, 18, som tävlar för Garphyttans IF gjorde sin första JSM-start i H20-klassen – och slog till med medalj direkt.

I fjol tog han medalj på samtliga distanser i H18-klassen och tidigare i vinter körde han junior-VM och nu, i konkurrens med ett år äldre åkare, körde han till sig ett silver över 20 kilometer skiathlon.

Den ende som lyckades besegra Danielsson var ett år äldre Falun-Borlänge-åkaren Oskar Svensson, som dominerat svensk juniorskidåkning i vinter. Garphyttans Axel Ekström, 19-åringne som kört JVM och världscupdebuterat i vinter, tvingades dock vika ned sig sista fem kilometerna och slutade femma.

Sju åkare var samlade i klungan vid skidbytet efter tio kilometer, och i fristilen skruvades tempot upp ytterligare. Sex var med till varvningen med fem kvar, men in i mål var det bara Danielsson och bronsmedaljören Viktor Thorn, Ulricehamn, som kunde hålla Svenssons tempo. De tre inom fyra sekunder. Ekström var slagen med 37 sekunder på femteplatsen.

Garphyttans Gustav Sundström åkte in på 36:e plats, 5.47 bakom, och säkrade därmed lagguldet åt klubben.

I den yngre juniorklassen, H18, körde Adam Gillman bra på den klassiska delen och var en av fem i en tätklunga som kommit loss med nästan minuten bak till förföljarna. Men på skejtdelen tappade den nyblivne juniorlandslagsmannen successivt och hamnade i ett ingenmansland bakom mellan de fyra i täten och klungan där bakom. Kom i mål som femma, 1,5 minuter bakom segraren Jonas Eriksson, Falun-Borlänge. Gifs Rickard Eriksson blev 62:a, över tio minuter bakom.

I D18 slutade Zinkgruvans Daniela Bjärmark på 23:e plats, slagen med fyra minuter av Sollefteås Ebba Andersson. I D20, där Vilhelminas Rebecca Öhrn vann en spurtstrid, stod Garphyttans Vasaloppssuccé Olivia Hansson över start. Hon siktar i stället på lördagens klassiska distanslopp.

Mer läsning

Annons