Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snygg hyllning till saknad vän

Jag var inte där. Det är inget jag är ledsen över. Bilderna var obehagliga nog. Det är en tunn, skör tråd som upprätthåller det vi kallar livet. Niklas Lihagen kom närmare gränsen än de flesta av oss varit, och vi har alla kunnat se och känna skräcken. Paniken i Nobelhallen i söndags.

Annons

Hjärtstopp. Domare Wolmer Edqvists hjälteinsats, den osannolika turen att just han av alla möjliga domare fanns på isen. En utbildad och van livräddare.

I går var det match igen. Ny match i livet som går vidare, som alltid måste gå vidare.

Hur smälter man en så stark upplevelse? Hur påverkar den gruppens mentala hälsa? Hur viktigt var det att besegra AIK i går? Egentligen.

Fansen ordnade ett tifo för nummer 71. En sorts stödaktion, ett bevis på uppskattning för ishockeyspelaren men kanske främst för människan Niklas Lihagen. Lite längre draget en hyllning till ett liv som räddats, och hur mycket större det faktiskt är än allt annat. En påminnelse till oss alla. En jättebanderoll rullades ut efter åtta minuters spel – vid den tidpunkt Lihagen segnade ned i Karlskoga – med texten ”Alltid älskad”, tröjnumret och namnet. Vad Niklas Lihagen och hans närmaste gått igenom de senaste dagarna kan vi bara gissa, och försöka dela i våra tankar.

Örebro Hockey som förening, laget i synnerhet, har haft en tuff vecka. I går hade de att samla sig, gå ut igen och spela en match för en vän som saknades. De gjorde det på ett strålande sätt. Kanske var det Örebro Hockeys bästa match i allsvenskan hittills. AIK är bra – tungt men ändå rappt och svårstoppat. Lubomir Pisars plockhandske är en sevärdhet och kan tända ett helt lag, även om en del räddningar är mer spektakulära än svåra. Enda plumpen var att slovaken rafsade in 1–1-målet i egen bur.

Henrik Löwdahl – 2+1 i går – och Conny Strömberg – ass på alla fyra målen – fortsätter att producera poäng. Duon är livsviktig för sitt lag.

Gustav Gräsberg fick ta rollen som center i andrakedjan, Lihagens plats, och gjorde en mycket bra match. Där skulle Rastislav Pavlikovsky ha spelat, om inte tjeckiska förbundet tagit jullov. Märkligt.

När hemmaklackens hyllning till en saknad spelare kändes lagom och värdig svarade ett gäng tillresta AIK:are för någon sorts bottenrekord, så pinsamt att det faktiskt nästan blev lite roligt. När Marcus Kristoffersson lämnade isen efter ett slagsmål med Daniel Bång – båda fick matchstraff – gjorde Örebros nyförvärv en kycklinggest. Vevade lite med ”vingarna”, ämnat åt Bång. Det gjorde emellertid några av gästerna på läktaren så upprörda att de – i brist på annat får man förmåda – började slåss med varandra.

Sorglustigt.

Mer läsning

Annons