Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Speedway för hipsters och hästsvansar

Annons

Innan speedway-säsongen drog igång var det främst en bortamatch som jag hade siktet inställt på: Hammarby på Gubbängens IP. Dels för att jag aldrig varit där tidigare, dels är det något lite exotiskt över Bajen och speedway. Jo, men smaka på det. För det är väl inte den sport man tänker på direkt när man säger Stockholm och Söder. Alla andra lag i elitserien, undantaget Vargarna, kommer från småställen som Hagfors, Målilla och Gislaved. Därmed skapas en liten ”bonnig” prägel över sporten – vilket man inte minst blir medveten om när man besöker Sannadhed och känner doften av gödsel som sveper in från åkrarna.

Att då kika på speedway på Söder. Eller snarare söder om söder i Söderort känns förstås lite speciellt. Men att jämföra Hammarbys fotbollspublik med dess speedway-publik vore inte rättvist. För det är skillnad. Den klassiska Hammarby-ramsan ”Bajen, bärs och rakade brudar”, som kanske inte är riktigt lika populär på Söderstadion idag som för 20 år sedan, passar betydligt bättre in på Gubbängens IP.

För det var väldigt länge sen jag såg så många mc-västar, hästsvansar och tatuerade underarmar samlade på en idrottsarena. De modemedvetna Södermalms-hipsterna som hänger ut på någon bar på Skånegatan kändes väldigt långt bort. Samtidigt var det en väldigt blandad publik. Till vänster om mig satt en barnfamilj, lite längre bort ett gäng syntare som skålade i champagne och till höger om mig satt en kostymnisse och hans golfpolare med backslick. Det är sant.

Däremot är det skillnad på publiken på ett annat plan. Efter Hammarbys förlustmatch mot Ljungskile i superettan i förrgår protesterade hundratals supportrar utanför Söderstadion. Tonen var stundtals ganska hård och fientlig. Samtidigt förstår jag deras stora besvikelse.

Laget, som siktade på allsvenskan kan nu på allvar bli inblandat i nedflyttningsstriden. En stor missräkning förstås. Då är det lugnare på Gubbängens IP – i en sport där man inte kan konkurrera med fotbollen och hockeyn i Stockholmsområdet. Klubben har inte ekonomiska möjligheter att annonsera i de stora tidningarna överhuvudtaget. Och speakern berättade att varje litet ord som skrivs om speedwayklubben i Stockholms-tidningarna uppskattas stort.

Matchen mellan Hammarby och Indianerna var på förhand ganska ointressant. Indianerna vann det första mötet i överlägsen stil med 55–35 och hade i princip redan säkrat bonuspoängen. Och efter det sjunde heatet i går kväll var Bajen i klar ledning och matchen kändes död.

Men Indianerna bet ihop och lyckades skapa riktig spänning på slutet.

Starkt. Däremot var det intressant att se Indianernas eventuella semifinalmotståndare i höst. Hammarby har den absoluta toppen med Tomasz Gollob och Magnus ”Zorro” Zetterström. Men sen ser det ganska tunt ut, även om alla Bajen-förare i går, i Gollobs frånvaro, höjde sig rejält. Men Indianerna ska vinna en semifinal. Orsaken stavas bredd.

Ok. Ni kanske undrar om de spelade ”Just i dag är jag stark” med Kenta.

Så klart att de gjorde det. Trots att jag inte har några sympatier för Hammarby så blir det ändå lite gåshud på armarna när låten spelas. Det tror jag alla indianer som var på plats också tyckte.

Hipsters är, förutom kvinnliga underkläder, även en ”samtida ungdomsrörelse”, enligt Wikipedia.

Mer läsning

Annons