Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spelet viktigare utanför isen

Fick ett sms från chefen på måndagsmorgonen. Jag vet inte om det var en fråga eller en dold uppmaning inför hockeybevakningen senare samma dag: ”Tänkte du skriva krönika?”.
Jag svarade ja.
Trots att det kändes som att damma samma byrå för sjätte gången på en vecka.

Annons

Allt upplevdes så skrivet, och blev det ännu mer efter den andra raka håglösa förlusten mot Mora. Örebro Hockey så tidigt avsågat, målvakterna så ständigt söndersågade. De bästa spelarna jagas och kommer att försvinna. Men är lika tysta om det som om de redan vore försvunna. Svårjobbat utan förhörsledarutbildning på polisen och saknad av lögndetektor-app i mobilen.

Den gyllene insatsen i allsvenskans maratonupplägg har hastigt och olustigt fått fula inslag av rost i en serie som tidigare Örebro inte ens kunde nå om man ställde sig på varandras axlar.

Något så positivt håller plötsligt på att lämna en besk eftersmak. Den verkliga prestationen som ändå är värd att minnas faller mer och mer i glömska.

Lite som barnet som gick på tivoli och hade hur roligt som helst, tills ballongen slank ur handen och upp i skyn. Då var plötsligt allt väldigt tråkigt igen. Trots att man var kvar just där man så länge hade tjatat sig till.

Nej, snabbspola de här fyra sista matcherna för Örebro. Jobba i stället hårdare vid sidan om hockeyn.

Det är mycket viktigare. Där finns det många poäng kvar att spela om.

Stärk organisationen och de tusen frågorna som följer med på köpet.

Anställ en idrottspyskolog. Direkt.

Flera av spelarna har inte sett mentalt förberedda ut för kvalserien. Och det blev vi återigen påminda om.

Mot Mora bjöd Örebro på tre stora individuella misstag som ledde till mål på tio minuter, direkt efter att man återigen betonat hur viktigt det är att spela enkelt.

Örebro undvek på ledarhåll så långt det bara gick under grundserien att prata om kvalserien. Ville hålla fokus och skippa press för stunden. Klokt just då.

Svårare när allt förändrades. När man väl var framme vid målet förstod man inte vad det handlade om och reaktionen är det vi nu ser.

Som att byta en skogsstig mot autobahn, med ett steg.

Låt jagade Ryan Gunderson och möjligen en formtoppad Johan Wiklander få spela i elitserien nästa år. Det har de förtjänat och dessutom mer än rätt till när de lyckats få en sådan klausul inskrivet i sina kontrakt.

Nästa säsong har Örebro insett sitt ökade värde och skippar förhoppningsvis allt vad klausuler heter.

Ersätt spelarna smart. Jens Skålberg uppges redan vara klar och kan ta Gundersons plats. Han har snittat över 16 minuter per match i finländska ligan i TPS Åbo den här säsongen.

Emil Kåberg erbjuds duktigt sänkt lön av Färjestad och har fått lika mycket avdrag sett till isminuter i slutspelet, när matcherna inte blivit Kåberg-buffliga.

Tänk vilken galen serie kvalserien är. Två poäng på fyra matcher för Örebro. Sedan var även det laget överkorsat och egentligen bara tre lag kvar som slogs om två elitserieplatser. Av dem har bara ett något att vinna.

Och jag håller fast vid det jag skrev i den här spalten redan efter två omgångar.

Jag tror Växjö går upp. På Modos bekostnad. 5–1-mosen av SSK är respekt.

Det är inte overkligare än att allsvenskans seriesuverän har slagit alla allsvenska lag den här säsongen och har bara två lag man inte mött tidigare. Modo och Södertälje har bara mött varandra.

Dessutom är Modo lika sällan i kvalserien som en beachraggare från Miami åker Vasaloppet.

Mer läsning

Annons