Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Starten avgör inget marathon

Annons

Man kan tro en massa saker, och hoppas ännu mer. Men till slut är det ändå resultat som talar, som har någonting påtagligt att säga.

Och till slut är ännu väldigt långt härifrån, när Bofors och Örebro strax ska gå in i ringen och försöka förgöra varandra i ett litet krig som många faktiskt längtat till.

Räkna med tuppfäktning. Räkna med att fjädrar kommer att ryka i hönsgården. Räkna med ett eller annat slag under bältet. Men tillmät inte rond ett av 52 för stor betydelse.

Hockeyallsvenskan är ett marathonlopp, ett kraftprov som kräver uthållighet och ett hushållande med krafter. Örebro Hockey kommer inte att ha med någon toppstrid att göra. Inte Bofors heller.

Skillnaden mellan länslagen är att Bofors har detta klart för sig, vet av erfarenhet. Örebro har under ett antal år haft ett liv av en annan sort. Månader av lugn förberedelse för en allt avgörande spurt.

Fråga: Hjärta finns nog, men har Örebro Hockey lungor för allsvenskan?

Leksand, Malmö, AIK, Almtuna, Växjö, Björklöven och Västerås är inte klubbar som en nykomling ska hota. I enstaka matcher, absolut, men inte i längden. Inte första säsongen.

Örebro har ett intressant lag på papperet, med ett antal tänkbara publikfavoriter. Målvakten Mark Owuya är en, och sannolikt den viktigaste för laget. Killen är bara 20, men hur jävla cool som helst. Mark Owuya är en sådan målvakt som tar det han ska ta, och som rätt ofta står på huvudet. Det sägs så om målvakter som ibland räddar sånt som borde vara bortom räddning.

Fråga: Hur ofta kan Mark Owuya stå på huvudet?

Scott Matzka tycks vara en annan spelare som ”måste” leverera. Scott Matzka ska göra mål, många mål, men han kan inte göra alla mål. Därför har tränaren Peter Andersson i sista stund tagit hit en transtlantisk snajper till, Nate DiCasmirro.

Men inte heller två målskyttar gör en vinter. Bredden i det hänseendet kommer att bli avgörande för Örebro Hockey. Spelare som Henrik Löwdahl, Jonas Almqvist, Marcus Jonasén, Johan Adolfsson, Niklas Lihagen och Markus Andersson ska visa sig vuxna tyngre roller i ett allsvenskt lag. Inte då och då, utan två-tre kvällar i veckan.

Örebro Hockey har de senaste åren trampat rejält fel med ett antal ”artistspelare”. Matzka, DiCasmirro, Justin Kurtz och Mario Altmann är nu spelare vars lönekuvert säger att de ska leda laget. Ta stort ansvar i box och power play. Och Conny Strömberg, vars konstnärsskap i en hockeyrink faktiskt kan vara värd hela entrépengen. När han vill.

Fråga: Har Örebro hittat rättmix av artister och arbetare.

Vad detta sammantaget duger till över 52 matcher vet ingen. Men så är tro och hopp det som ger liv åt en hockeysäsong som antagligen kommer att pendla mellan succé och kris flera gånger om.

Peter Andersson kommer att hålla i sitt lag med järnhand, med en noggrannhet som jag tror få såg i honom som spelare. Lars ”Mozart” Andersson kommer att bidra med erfarenhet och en faktor som aldrig ska underskattas – den som handlar om trivsel.

Mer läsning

Annons