Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stjärnan ensam – får inget SM-guld

Artikel 45 av 102
SM-veckan 2015
Visa alla artiklar

Hon jagar VM-guld, men får inget i SM – trots att hon kommer vinna. Slädhundsstjärnan Elin Björk saknar nämligen konkurrens, bokstavligt talat.

Annons
Elin Björk.

Bara två ekipage har anmält sig till elitklassen under slädhundstävlingen under SM-veckan i Örebro. Det är för lite för att några SM-medaljer ska delas ut, kravet är minst tre.

Dessutom verkar det tveksamt om en av de två, Mikael Högberg, kommer till start.

– Jag har hört rykten om att han inte kommer. Jag fattar inte varför det är så få som ställer upp, det är så himla tråkigt. Men de som bor i Norrland tycker väl att det är för långt att åka. Tråkigt, för SM-veckan är verkligen skitkul, jag kommer ihåg hur roligt det var i Falun för två år sedan, säger Elin Björk, 25, som tog VM-silver i Alaska 2013 och nu siktar på att få kliva högst upp på pallen vid VM i Tyskland i februari.

– Men först ville jag ta mitt första SM-guld i släde, men det får jag inte nu när vi är så få. I stället kommer jag att få tävla mot siberian husky-hundarna i den lägre klassen, och de ska jag slå lätt. Vinner jag dem får jag RF:s SM-tecken, men inget riktigt SM-guld. Jag hoppas bara inte att min VM-start är i fara på grund av det här, de har sagt att SM var en viktig uttagningstävling och nu får jag ingen konkurens.

Slädhunds-SM inleds med en prolog på fyra kilometer på torsdagen, som avgörs startordningen i fredagens jaktstart över åtta kilometer. Båda banorna är kortade och justerade för att hundarna ska slippa Mattsabacken, där så många längdskidåkare kraschade under onsdagens skiathlonlopp.

– Skönt att de strök backen. Kommer man i en klunga med slädar och åkare och fyra hundar per ekipage så kan det bli stökigt på ett sånt ställe. Jag minns på VM 2011 när vi hamnade för långt ut i lössnön i en kurva och körde av. Men vi var snabbt uppe igen. Annars brukar starterna vara läskigast, med många hundar och åkare nära varandra, då är det lätt att köra in i varandra.

Alla artiklar i
SM-veckan 2015
Annons