Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor dramatik men med annat perspektiv

Bättre speedwayunderhållning än den som bjöds på i SM-finalreprisen mellan Piraterna och Indianerna kan man knappast kräva. Ändå var det många som hade tankarna på annat håll igår.

Annons

Speedwaysporten är nämligen i chocktillstånd. Kraschen i Polen som så tragiskt kostade Lee Richardson livet i söndags har satt sina spår hos alla som håller på med den här sporten. Det märktes även på Motala arena går.

Den kringresande cirkus som speedwayförarna utgör är inte större än att alla känner varandra. Och den där ödesdigra söndagskvällen förlorade de plötsligt en kollega. Simon Gustafsson berättade för NA inför matchen att hans körning inte skulle påverkas. Att han inte skulle känna ökad rädsla för att själv bli inblandad i en krasch. Och det tror jag också att han har rätt i.

Däremot är det omöjligt att inte påverkas mentalt. Under den tysta minut som rådde innan race-off igår sattes allt i perspektiv. Aldrig har poäng, segrar och tabellplaceringar känts mer oviktiga än just då. Här får idrotten betydelse på ett annat plan. Det blir en vacker och värdig del i sorgearbetet. Och ett sätt att ta farväl och hylla Richardson i en miljö där han själv hade känt sig som hemma. Därför var det bra att matchen kördes och inte hela omgången ställdes in. Livet måste trots allt gå vidare även efter sådana tragiska händelser.

Och bra speedway fick vi som sagt se. Indianerna bjöd verkligen upp till dans och även om det blev förlust så visade laget att de är på rätt väg efter en usel säsongsinledning. Piotr Protasiewicz och Niels Kristian Iversen levererade med en klockas pålitlighet. Och en inspirerad Simon Gustafsson visade att han är tillbaka i laget för att stanna. Han gav precis det besked som lagledare Daniel ”Dalle” Andersson önskade sig av honom.

Men seger blev det trots allt inte. I en sanslös rysare avgjordes allt i nomineringen. 42–42 inför sista heatet, men i ärlighetens namn kändes det faktiskt redan här att Indianerna skulle få ge sig. Hos hemmalaget fanns nämligen en viss Greg Hancock. Amerikanen vek visserligen ner sig överraskande i det 14:e heatet när han släppte Protasiewicz och Lindbäck till en femetta som gav spänning i matchen. Det misstaget är han alldeles för rutinerad för att upprepa och mycket riktigt var det han som sedan körde hem segern åt hemmalaget.

Indianerna står därmed fortfarande kvar på noll segrar 2012. Inte bra, så klart. Folk som kan spel och oddssättning pratar om att hemmaförlusten mot Vargarna är en av de största skrällarna på ... ja, hur länge som helst. Det säger lite om vilken genomklappning det faktiskt handlade om där. Ändå: Det är inte nu som laget ska vara som bäst. Indianerna ska vara med att slåss om SM-guld och därför är det framåt hösten som formen ska toppas. Jag skulle inte räkna ut Indianerna riktigt än.

Men ska klubben ens kunna drömma om SM-guld så får inte Kenneth Bjerre köra som han gjorde i går. Som det utvecklade sig hade ju Indianerna vunnit matchen om dansken bara tagit ett par poäng till. Det ska man också kunna kräva av en så meriterad förare. Jag blir inte förvånad om det är Bjerre som ställs över nästa match.

Mer läsning

Annons