Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storslaget - men ingen skräll längre

Efter Eco Örebros bortaseger mot Solna kommer jag att tänka på det gamla ordspråket ”En gång är ingen gång …”

Annons

För det är ju så att när Eco Örebro vann mot Solna i den andra ligaomgången var det en superskräll. En skräll som gjorde att storklubben skickade hem den amerikanske stjärnguarden på nästa flyg och den isländske coachen på första isbrytare norrut. Att Eco Örebro 16 omgångar senare lyckades upprepa bedriften är verkligen storslaget.

En gång är ingen gång.

Men två gånger är flera stora steg på väg mot ett SM-slutspel.

Jag gillar främst hur laget hanterar press under perioder då laget inte spelar bra och hamnar i stora poängmässiga underlägen. Som när Solna rivstartade fram till en tiopoängsledning i första perioden. Eco föll inte samman. Man kontrollerade underläget, hittade ett motdrag och gjorde 7–0 fram till 32–32. Och i slutet av matchen var det Solna som darrade och Andrew Pleick visade enorma ledaregenskaper när han drev bollen förbi Solna-kaptenen Leslie Myrthil och satte de två avgörande poängen.

När jag träffade Eco-basen Stefan Johansson i Solnahallen direkt före matchstart ställde han den retoriska frågan om vem Solna skulle skicka hem om Örebrolaget skulle vinna igen.

För kom ihåg att efter utrensningen efter den första segern så plockade Solna in svenske landslagsstjärnan Rudy Mbemba i laget precis före avkastet i Idrottshuset.

Den gången blev det vinst och Solna försökte att upprepa framgångsreceptet i går när den amerikanske forwarden Demetrius Brown stod på planen för efterlängtad debut mot just Eco. Brown såg mest imponerande ut på uppvärmningen. Frågan är vem Solna kommer att värva för att besegra Basketligans bästa nykomling någonsin när det verkligen gäller? Då kan det handla om SM-slutspel.

Nyförvärvet Brown var förresten en av anledningarna till att Ivan Stanisak fick ett totalt vredesutbrott på domarna. Ecocoachen tyckte bland mycket annat att amerikanen fick fördelar av domarna som inte Drazen Klaric fick.

Stanisaks resonemang förstärks av att Klaric var utfoulad när matchen gick in i sitt avgörande.

Stanisak valde förstås att vädra sina åsikter på grund av att matchen var tv-sänd och därmed skulle de få ett mycket större genomslag i Basket-Sverige. Smart och ännu ett bevis på vinnarmentaliteten som kan ta Eco Örebro långt den här säsongen.

Mer läsning

Annons