Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fick NA:s guldklocka 2000 – nu stängs Jörgen Ljungberg av för dopning för andra gången: "Frustrerande och tragiskt"

Styrkelyftaren Jörgen Ljungberg har ertappats dopad igen.
Styrkelyftaren, som tidigare tävlade för Örebro KK och 2000 tilldelades NA:s guldklocka efter att ha tagit EM-guld och VM-silver, åkte dit första gången 2006. Nu har 50-årige Ljungberg åkt dit igen.

Annons
Jörgen Ljungberg har åkt fast för dopning – igen.Arkivfoto: Per Knutsson

Jörgen Ljungberg, 50, var en gång en av världens starkaste män – och tilldelades 2000 NA:s guldklocka, priset till den idrottare från Örebro län som under det gångna året utfört den främsta och mest populära prestationen, efter att bland annat ha tagit EM-guld och VM-silver.

Men sex år senare åkte Ljungberg fast för dopning, då han i ett test uppvisade en kraftigt förhöjd testosteronhalt. Det ledde till avstängning i två år.

Sedan comebacken 2008 har Ljungberg, som kommer från Kälarne i Jämtland, tävlat för ASK Eskilstuna, och 2010 tog han ett SM-silver i bänkpress, 2014 tog han SM-guld i klassisk styrkelyft och så sent som i våras ställde han upp i flera tävlingar, 50 år gammal.

Men nu har Ljungberg åkt fast för dopning igen. Vid ett test som lämnades den 22 maj visade det sig att Ljungberg återigen använt förbjudna preparat. Domen den här gången: Avstängning i fyra år.

"Att han nu återigen stängs av är frustrerande och tragiskt. Vi som förbund arbetar aktivt, kontinuerligt och med stor kraft för att informera individer, föreningar och distrikt", skriver Svenska Styrkelyftförbundet på sin hemsida där även sportchefen Robert Ericsson uttalar sig.

– Det innebär att Jörgen stängs av fyra år från all idrottslig verksamhet inom RF-relaterad idrott och verksamhet, konstaterar Ericsson krasst.

– Inom vår organisation har vi ett starkt fokus på antidopningarbetet och jag skulle säga att bruket av prestationshöjande medel inte är större hos oss än inom andra idrotter.

Ljungbergs nya avstängning löper från den 22 maj 2017 till den 21 maj 2021, då han kommer vara 53 år gammal. Återstår att se om det blir en ny comeback då.

Jörgen Ljungberg under utdelningen av NA:s guldklocka 2000. Dåvarande sportchefen Per Gustafsson delade ut den. Arkivfoto: Kicki Nilsson

Mer läsning

Annons