Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt att värdera material i känslor

Står där med mitt sto som vrider sig i plågor och måste göra ett val. Avliva eller operera. En vågskål med ett liv mot en plånbok.

Annons

Mitt sto hade plötsligt och oväntat fått tarmvred och magen höll på att spräckas av gas. Lyckades forsla henne till djursjukhuset i Strömsholm och får frågan om jag har hästen försäkrad? Om jag är medveten om att en bukoperation kostar mellan 50 000 och 100 000 kronor? Och det är bråttom för stoet ligger döende på rygg med benen i luften och kvider av smärta. Tårarna sprutar men inuti är det blankt. Visst har jag henne försäkrad, men hur?

Ridning är en känslorelaterad materialsport. Har svårt att se att så många tårar faller när en uttjänt fotboll måste kasseras eller ett gammalt tennisracket har gjort sitt. Men en häst är en levande varelse som man slitit och svettats med timme ut och timme in i åratal. Och utan det känslomässiga engagemanget och förmågan att läsa av hästens personlighet nås ingen framgång.

Det gör det heller inte så enkelt att göra sig av med sin gamla tävlingskamrat. Legendaren Hugo Simon har kvar sin gamla vinnare E.T hemma på gården som pensionär. Och många är de som aldrig kan sälja sin första ponny utan den blir kvar även om ryttaren inte kunnat rida den på tio år. ”Gift dig inte med hästen”, sa en hästhandlare till mig en gång. Om det vore så enkelt.

Kollade upp hästförsäkringarna till mina hästar. Det visade sig vara en djungel. Att jämföra bilförsäkring brukar inte vara några större problem. Bolagen är ganska lika i sina villkor. Men min högst enkla och ovetenskapliga rundringning när det gäller hästförsäkring gav en del att fundera kring. Beroende på om du har en tävlingshäst, en ponny eller ett avelssto så kan det skilja många tusenlappar om året hos olika bolag i försäkringskostnad.

Och så tillkommer allt det finstilta, alla om och men som snurrar till det och gör det hela totalt ojämförbart. En häst som är livförsäkrad för 100 000 kr kan vid en triangelmärkning ge 80 000 i ett bolag men bara 54 000 hos ett annat. När det gäller hjälp med veterinärvårdskostnader gäller det att ha ögonen med sig. Hur mycket veterinärvård ersätter ditt försäkringsbolag?

20 000 eller 100 000 kronor om året? Hur stor är självrisken och är den fast eller ska du också betala en rörlig del på hela beloppet? Ingår mediciner? Djurambulans? Det gäller att ha koll för när olyckan väl är framme är känslorna i uppror. Då går det inte att tänka klart.

Vi valde operation. Mycket tack vare att mitt sto hade en femveckors fölunge som behöver sin mamma. Hjärtskärande för både fölungen och mig så klarade hon sig ändå inte. Men nu vet jag att jag gjorde allt jag kunde för att rädda henne.

Tur i oturen var att min försäkring täckte operationen. Men hade det hänt på jourtid hade det inte gått ihop. Det är värt allt om hästen klarar sig, men att komma hem utan sin vän och dessutom ha en skuld på 50 000 kronor bli väl jobbigt. Nu ska jag se över skyddet för mina hästar. För jag vill aldrig mer känna känslan att plånboken ska behöva bestämma över liv och död.

Mer läsning

Annons